Отидете към основна версия

1 239 2

Безработицата у нас намалява

  • ивайло калфин-
  • безработицата-
  • намалява

Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст, заяви Калфин

Снимка: БТА

Безработицата през август у нас продължава да намалява, съобщи днес пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му тя е 9,3 процента. Спрямо август миналата година работните места са били с 44 хиляди повече. Според Евростат равнищата на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст, а за да им се намери работа, е необходимо да се разработят нови програми, като за целта се търси мнението на бизнеса и на синдикатите, обясни обясни още Калфин.

„Те са по-различна група от младежите. Там мотивацията за труд е по-добра. В същото време програмите, които е имало допреди няколко години, са били свързани със 100% субсидиране и основно в публичната сфера - общини, училища, 100% изплащане на заплатите. Няма как да е трайна и по-обхватна тази програма, ако не се включи реалната икономика и бизнеса“, посочи той.

Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук, подчерта Калфин.

Над 35 хиляди са заявените еднодневни трудови договори за работа в селското стопанство, съобщи Ивайло Калфин. Най-голям е интересът в област Търговище - 6400 договора, следват областите Пловдив, Силистра, Добрич и Сливен.

„При 35 хиляди договора това означава, че някъде около 800 хиляди лева са влезли официално в икономиката, платени са на хората, на тях са платени и осигуровки. На практика това изважда доста активно наяве трудовите договори“, посочи още той.

За насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.

Министерството разработва и нов закон за трудовата миграция, който ще премахне пречки пред наемането на висококвалифицирани специалисти от страни извън Евросъюза. Ще се въведе синя карта и ще отпадне пазарният тест.

Намаляват се пречките пред дуалното образование - професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. ИТ-бизнесът пък обещава да създаде бързо и добре платени работни места. В отделни сектори ще се облекчи наемането на чужди граждани, обясни той.

Промените в пенсионната законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30 процента, каза още Калфин и уточни, че разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини