Last news in Fakti

29 Август, 2016 23:30 1 363 0

Спад на безработицата в САЩ вещае поскъпване на долара

  • спад-
  • безработицата-
  • сащ-
  • поскъпване-
  • долара

Данните за заетостта и безработицата в САЩ за август, които ще бъдат публикуавни в края на седмицата, се очакват с особен интерес от международните инвеститори, се казва в коментар на «Капман Холдинг».  Прогнозата е, че данните ще покажат растеж на работните места със 180 000 (предходна стойност от 255 000 за юли). Същевременно равнището на безработица се очаква да спадне до 4,8%, докато средното почасово възнаграждение се прогнозира да нарасне с 0,2% (след ръст от 0,3%, месец по-рано).

Ако прогнозите за заетостта се потвърдят, това ще сочи към подобряване на американската икономика като цяло – което от своя страна представлява солидна подкрепа на възможността за по-високи лихвени проценти през следващите месеци. От друга страна, доклад с по-ниски от прогнозните данни би повишил несигурността на икономическите перспективи, като съответно може да доведе и до по-строга парична политика.

Ако предварителните данни се потвърдят, се очаква  поскъпване на американския долар спрямо останалите основни валути, а така също и известно поевтиняване на златото, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Освен доклад за заетостта, САЩ ще публикуват през настоящата седмица данни за: личните разходи и приходи, доверието на потребителите, продажби на готови жилища,  фабричните поръчки, активността в производствения сектор.

В Европа през седмицата (29 август-2 септември) на фокус ще бъдат предварителните данни за инфлацията в еврозоната за август. Според прогнозата, данните които ще бъдат публикувани в сряда ще покажат, че потребителските цени леко се покачват с  0,3%, в сравнение с ръст от 0,2% през юли, а основните цени се очаква да останат без промяна спрямо предходния месец. Бавният икономически растеж и клонящата към нула инфлация може да «наклонят везните» към продължаване и разширяване на обхвата на програмата на ЕЦБ за изкупуване на финасови активи, според международни анализатори.

Великобритания ще публикува данни за активността в производствения сектор в четвъртък, последвани от доклад за строителния сектор в петък. Производственият индекс PMI се прогнозира да нарастне до 49,0 от 48,2 месец по-рано. Предвижданията са за подобрение на данните и при строителната дейност, като прогнозата сочи повишение на индекса до 46,1, от 45,9.

Централната банката на Англия в началото на август намали лихвените проценти до рекордно ниско ниво от 0,25% и стартира нови мерки по количествени облекчения, в опит за ограничаване на спада на икономиката след Brexit. Към момента данните са положителни, но според много анализатори икономическата активност във Великобритания най-вероятно ще се забави през втората половина на годината, тъй като предприятията са изправени пред несигурност за бъдещата посока на страната след излизане от Европейския съюз.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА