21 Август, 2016 00:30 1 348 8

Безработицата намалява

  • безработица-
  • намалява
Безработицата намалява - 1

Безработицата в община Велико Търново e най-ниска от осем години, отчитат от Бюрото по труда.

Дирекцията „Бюро по труда“, която обхваща общините Велико Търново, Елена и Златарица, отчита за юли 5.2% равнище на безработицата, съобщи нейният ръководител Обрешко Нечев пред БНР и допълни:

Равнището на безработица е с 3 пункта под това за страната и с 2.4 по-ниска от това за Великотърновска област. За община Велико Търново 3.5% е равнище, което е било през месец юни 2008 година. Оттогава не е имало такива ниски нива на безработица.

Миналият месец за едно работно място са се конкурирали трима души.

С близо три процента е намаляла безработицата през месец юли и в Самоков. В момента безработните в рилската община са 17,8 процента от икономически активното население. 2 767 е броят на регистрираните в Бюрото по труда в Самоков през юли, което е със 145 души по-малко в сравнение с юни. Т.е. безработицата през юли отчита спад с един пункт.

По отношение на възрастовата структура се наблюдава положителна тенденция при една от рисковите групи - младежите до 29 години, като процентът на регистрираните е паднал до 17,5 %.

За съжаление тази тенденция не се наблюдава при другата рискова група - хората над 50 години, които са близо 30 на сто от общия брой на регистрираните безработни. Отново най-голям е делът на безработните с начално и по-ниско образование, а именно 40,2%.

От Бюрото по труда коментираха, че тенденцията за намаляване на безработицата се запазва и през месец август


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    НАМАЛЯВА ЗАЩОТО БЕЗРАБОТНИТЕ ОТИВАТ В ЧУЖБИНА ДА РАБОТЯТ,А НЕ ЗАЩОТО ТУК СА СИ НАМЕРИЛИ НЯКАКВА РАБОТА.ЗАЩО НЕ ОБЯСНИТЕ НА ХОРАТА ЗАЩО НАМАЛЯВА БЕЗРАБОТИЦАТА.

    Коментиран от #4

  • 2 12345

    0 0 Отговор
    Ха-ха много си прав.От 5 години само се тръби как се стопявала безработицата,а пък как тъка клошари,музиканти,танцьори и други по центъра на Пловдив се увеличават и слагат шапки за просия за това което правят.И си изкарват легално разрешително от общината.А ся ни кажете как става това.Май на тези хора не им се работи и за това си просят манги срещу представление..М ДАААА РАБОТА БОЛ ЗА ПО 300 кинта и след като или,ако ти ги платят да си избършеш чистия за...ник 3-пъти защото толкова малко си ял,че дори и няма какво да изкараш отзад.Докато Българинът не се вземе в ръце и обедини и не направи някви извращения с онези от парламента няма да се случат нещата.500г.под турско робство са нищо работа 1000г. я...бан го чака бай Ганьо и тук Русия няма да помага.
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Безработицата намалява, защото младите отиват в чужбина на работа.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Извинявам се не прочетох предварително поста Ви.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Е, доста хора се наемат и по програмата за саниране и по разни европроекти, но доколкото това е сезонна и/или целева заетост не би следвало да се брой за намаляване на безработицата като цяло. Наетите работят колкото някой да усвои едни средства - те не създават реален БВП. За да е реална информацията трябва да се отчитат на първо място постоянно заетите в икономиката и производството, тези които произвеждат някакви блага, а не просто дават краен вид на вече готов, спуснат отнякъде капитал.

    В този ред на мисли, да се говори за намаляване на безработицата, при почти липсваща икономика, крепяща се основно на търговия, услуги и огромен административен апарат, а не на производство и реализация е просто демагогия и популизъм. Розови очила върху очите на заблудените, лъжи и лицемерие от страна на управляващите, планово поддържан, фалшив рейтинг от страна на външни фактори.
    Добре е за някои хора, но се забравя, че много скоро тези пари ще секнат и ще трябва да се оправяме сами. Забравя се, че тези пари са отпуснати именно за подпомагане на икономиката в дългосрочен план, за конкурентно-способността й на последващ етап, а не просто за усвояване и точка.
    Манталитетът на българинът вече е променен. Той не е по работата, а по далаверата. Това е проблема.
  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    безработицата намалява ,но безработните недоволстват!!!слаба ни била икономиката ,хората ходели навън да бачкат имало европроекти ....жалка картина на българския манталитет ,винаги прецакан винаги недоволен!
  • 7 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    безработицата намалява ,но безработните недоволстват!!!слаба ни била икономиката ,хората ходели навън да бачкат имало европроекти ....жалка картина на българския манталитет ,винаги прецакан винаги недоволен!
  • 8 рамзес III

    0 0 Отговор
    Безработицата в някакви граници 4-5% е положително явление а не отрицателно!