Отидете към основна версия

4 451 19

Готвят ни „данък уикенд“

  • данък-
  • уикенд-
  • владислав горанов-
  • коли-
  • вещи-
  • имоти

Използването за лични цели на служебни автомобили и недвижими имоти да се облага с данък, като прагът на стойността на вещите да е от 35 до 50 хил. лв. За това се съгласиха социалните партньори на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Промените в Закона за ДДС и въвеждането на "данък уикенд" беше предложено от министъра на финансите Владислав Горанов.

Първоначалното предложение се отнасяше до употребата на служебни автомобили, телефони и лаптопи за неработни цели, като предложеният от министърът праг за стойността на вещите беше 700 лв. Работодателите принципно подкрепиха идеята, но не и в този вид.

Има много случаи, в които някой си купува кола за лично ползване, но я регистрира на фирма, за да си възстанови ДДС-то. Подобни схеми се правят с имоти, офис техника, мобилни телефони.

Прагът от 700 лв. наистина е твърде нисък. Ще работим в посока до 50 хил. лв. Използването на активи за лични цели е меко казано неприемливо.Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на България са собственост на юридически лица, а не на физически, заяви Владислав Горанов.

Министерството на финансите обаче иска да пресече тази практика и предлага промени в Закона за ДДС. В тях се казва, че работодателят ще трябва да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. И съответно да се плати ДДС, когато фирмените вещи имат частно приложение.

Счетоводители обаче посочват, че в момента е трудно да се определи механизма как ще се контролират разпоредбите на закона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини