Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 12:20 2 148 1

Възстановяват 70% ДДС, ако ползваш служебен автомобил и имот за лични нужди

  • ддс-
  • служебни-
  • уикенд

До 70% от данъка върху добавената стойност ще може да бъде възстановяван, ако служебен автомобил или имот се използва и за лични нужди.

Това пише в проекта на Закон за корпоративното подоходно облагане, внесен в парламента. С неговите текстове се правят промени и в закона за ДДС. Новото правило ще важи, ако данъчната основа при придобиването надвишава 5000 лева.

Промените ще важат

само за леки автомобили,

в които броят на местата за сядане, без това за водача, не превишава осем, пише в проектозакона. И в настоящото законодателство автомобилите, в които има до пет места, не ползват данъчен кредит. В текстовете се уточнява, че същото правило при възстановяването на ДДС ще важи и за въздухоплавателни средства.

За да използва изцяло правото на данъчен кредит, компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на актива е само за целите на икономическата дейност, т.е. за служебни цели. Методиката ще се декларира пред Националната агенция за приходите.

Предвидено е лицата, които към датата на влизането в сила на горепосочените промени вече използват стока, за която е упражнено право на приспадане на данъчен кредит, за лични нужди, да подадат декларация за методиката за разпределение на направените преки разходи

в срок до 29 февруари 2016 г. включително.

При неподаване на декларацията в този срок или при неначисляване на данъка в съответствие с методиката се приема, че съответната стока е използвана и ще се използва единствено за лични нужди.     


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan S

    1 0 Отговор
    Как да заобиколиш закона законно- купуваш електрически автомобил и си готов- няма гориво, през нощта си го зареждаш на работното място. ДДС на електричеството се приспада без обяснения и главоболия. Няма данъци, паркираш безплатно в синя зона, че и безплатно зареждаш където има зарядни станции. И си екологичен не на последно място!