Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 13:43 1 460 0

Окончателно: Без данък “градинка” и “уикенд”

  • данък-
  • уикенд-
  • градинка

Без никакъв дебат на второ четене в пленарна зала депутатите отхвърлиха новите данъци, станали популярни като данък “уикенд” и данък “градинка”. Това стана при окончателното гласуване на заключителните разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Първият предвиждаше да се декларират автомобилите и недвижимите имущества на стойност над 5 000 лева, ако се ползват едновременно и за лични, и за служебни цели при искане за възстановяване на ДДС. При такава хипотеза държавата нямаше да връща целия данък добавена стойност. Вторият предвиждаше облагането на земеделски земи в рамките на строителните граници на населените места.

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на такса за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност, гласуваха депутатите, а сградите  със сертификат за енергийна ефективност, финансирани с публични средства, няма да бъдат освобождавани от имотен данък.

С приетите текстове плащанията в брой се ограничават до 10 хиляди лева, а не както настояваше министерстовото на финансите  - до 5 хиляди лева.

Беше отхвърлено данъчно облекчение от 5% за физическите лица, които даряват лично пари за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средства за лечението към момента на неговото започване. От Реформаторския блок обосноваха предложението си с това, че сегашния режим, предвиден в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, не обхваща лицата, които искат персонално да дарят за лечение на дете, без да дават парите си в определена институция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА