Отидете към основна версия

2 860 4

Президентът на Туркменистан откри стратегически газопровод

  • туркменистан-
  • газопровод-
  • изток-запад-
  • природен газ-
  • европа

Газопроводът Изток-Запад може да бъде част от Южния енергиен коридор към Европа

Газопроводът "Изток-Запад" създава силна база за износ на туркменски енергийни ресурси до световните пазари, най-малко в четири посоки. Това заяви днес президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов по време на официалното откриване на  стратегическия газопровод.

"Изток-Запад" ще свързва основните газови находища на страната и има за цел да увеличи капацитета й за износ на суровината, съобщиха от Министерството на петрола и минералните ресурси на Туркменистан.

Газопроводът може да доставя природен газ от второто по големина в света находище за Запада или алтернативно да насочи горивото към Китай, Пакистан и Индия, съобщи Ройтерс.

В изказването си днес Бердимухамедов очерта перспективите за туркменските енергийни ресурси към чуждите пазари.

Държавният глава обяви, че успешното завършване на един от най-големите газови проекти е от първостепенно значение не само за страната му, но и за бъдещите партньори.

Проектът на стойност 2,5 млрд. долара свързва Галкиниш и други области в източната част на страната с крайбрежието на Каспийско море, откъдето планираният Транскаспийски газопровод може да доставя природен газ в Азербайджан, а след това в Европа.

Този проект предизвиква гнева на Москва и е част от идеята за Южен енергиен коридор, в който трябва да участва и газопроводът „Набуко“, който ще свързва Турция и Австрия, пренасяйки газ през територията на България, Румъния и Унгария.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини