Last news in Fakti

23 Декември, 2015 18:22 1 444 0

България обсъжда доставки на природен газ от Туркменистан

  • туркменистан-
  • българия-
  • природен газ-
  • доставки-
  • газопровод-
  • изток-запад-
  • министерство на енергетиката

Газопроводът Изток - Запад има важно значение за енергийната сигурност на Европа

България и Туркменистан ще си сътрудничат в областта на енергетиката. На среща днес представители на двете страни се разбраха да договорят доставки на природен газ от Туркменистан за България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Българската страна в лицето на Министерството на енергетиката ще изготви проект на Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката, който да договори доставки на природен газ от Туркменистан за България, при наличието на техническа обоснованост и изградена инфраструктура “. За това се разбра министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова по време на срещи с вицепремиера, отговарящ за нефтената и газовата промишленост на Туркменистан г-н Какаев и с вицепремиера и министър на външните работи г-н Мередов.

На срещите присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на България в Азербайджан и Туркменистан Мая Христова, министърът на нефтогазовата промишленист и минералните ресурси на Туркменистан Мухаметнур Халилов, изпълнителният директор на Туркменгаз и други. Българската страна ще подготви междуправителствения документ, който ще разшири вече съществуващия Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Туркменистан, подписан на 19 декември 2008 г.

Новият документ ще договори конкретни количества туркменистански природен газ за страната.

„Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност не само на България, но и на целия Европейски съюз в контекста на възможността за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа“, заяви министър Теменужка Петкова. По нейните думи българското правителство работи активно в тази насока, чрез изграждането на интерконекторите със съседните страни. Туркменистан е на четвърто място по залежи на природен газ и многократно е заявявала намеренията си да снабдява със синьо гориво и европейския пазар.

По-рано през деня президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов откри газопровода „Изток-Запад“, изграден на територията на страната. Освен за експортни цели тръбата ще доставя газ за централните региони на страната и ще транспортира природен газ от находищата в източен Туркменистан до крайбрежието на Каспийско море. Трасето на газопровода следва основно вече съществуващи маршрути, като създава система на взаимосвързаност между всички основни находища на природен газ в Туркменистан. Дължината на тръбата е 773 км. и е с капацитет от 30 млрд.куб.м./г.

Осъществяването на проекта „Изток-Запад” в Туркменистан има важно значение за енергийната сигурност на Европа, предоставяйки достъп на държави  от ЕС до още един източник на природен газ по трасето на Южния газов коридор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА