Last news in Fakti

23 Декември, 2015 20:31 2 854 4

Президентът на Туркменистан откри стратегически газопровод

  • туркменистан-
  • газопровод-
  • изток-запад-
  • природен газ-
  • европа

Газопроводът Изток-Запад може да бъде част от Южния енергиен коридор към Европа

Газопроводът "Изток-Запад" създава силна база за износ на туркменски енергийни ресурси до световните пазари, най-малко в четири посоки. Това заяви днес президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов по време на официалното откриване на  стратегическия газопровод.

"Изток-Запад" ще свързва основните газови находища на страната и има за цел да увеличи капацитета й за износ на суровината, съобщиха от Министерството на петрола и минералните ресурси на Туркменистан.

Газопроводът може да доставя природен газ от второто по големина в света находище за Запада или алтернативно да насочи горивото към Китай, Пакистан и Индия, съобщи Ройтерс.

В изказването си днес Бердимухамедов очерта перспективите за туркменските енергийни ресурси към чуждите пазари.

Държавният глава обяви, че успешното завършване на един от най-големите газови проекти е от първостепенно значение не само за страната му, но и за бъдещите партньори.

Проектът на стойност 2,5 млрд. долара свързва Галкиниш и други области в източната част на страната с крайбрежието на Каспийско море, откъдето планираният Транскаспийски газопровод може да доставя природен газ в Азербайджан, а след това в Европа.

Този проект предизвиква гнева на Москва и е част от идеята за Южен енергиен коридор, в който трябва да участва и газопроводът „Набуко“, който ще свързва Турция и Австрия, пренасяйки газ през територията на България, Румъния и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 73к3

    2 1 Отговор
    спогом Путьо! Ако може и да не се връщаш!
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не можах да разбера тоя газ от Туркменистан към Булгаристан през Туркестан ли ще минава

    Коментиран от #3

  • 3 999

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Не на м....... през п.......
  • 4 РЕАЛНО

    0 1 Отговор
    Значи новината е кьор фишек-пояснявам.За да мине газопровожд от Туркменистан и да стигне Турция-трябва да се направи трасе през Иран--което е абсурд--Иран сам ще се стреми след години за трасе.Следващият варианте е през Азърбейджан-Армения-Грузия-Ч.Море....това е също немислимо-имайки предвид че Армения а и в последно време Азърбейджан стегнаха много силно политическите си и икономически връзки с Русия.Другият вариант е Туркменистан -Русия-който напълно обесмисля написаното в статията,че Русия е била бясна на туркмените....Така че пътят на туркменският газ е на Изток-вече даже има преговори-през Узбекистан-Казахстан и след това Китай......НО какъвто и вариант да изберъттуркмените--той може би !!!ще почне да се осъществява след 2022 година........