Отидете към основна версия

23 329 64

Удрят колите без Гражданска отговорност

  • гражданска отговорност-
  • полиция-
  • застраховка-
  • стикери

В момента Гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та, с указания или да сключат гражданска отговорност, или да свалят от отчет автомобила

Собствениците без застраховка „Гражданска отговорност“ ще загубят служебно регистрациите на автомобилите си до два месеца, предупреждават застрахователи.

Около 350 000 са автомобилите без валидна застраховка към настоящия момент. Според промяната в правилата на застраховането, които влязоха в сила от 1-ви януари с новия застрахователен кодекс,

колите без „Гражданска отговорност“, служебно ще се свалят от отчет

до подновяването на полицата, за да се предотврати източването на гаранционния фонд от чуждите автомобили с българска регистрация.

В момента Гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та, с указания или да сключат гражданска отговорност, или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране, каза за "Хоризонт" застрахователят Милен Петков.

Въпреки че на пазара вече са факт и първите онлайн застраховки, впечатленията на застрахователите са, че клиентите подхождат с недоверие към новата възможност:

Хората са скептични. Търсят потвърждение през няколко сайта, през няколко брокера. За съжаление този аспект на българското разбиране за купуване онлайн ще търпи развитие дълго време.

В сила са и новите глоби за каране без валидна полица.

Ако зад волана е собственикът, глобата е 250 лв. Ако водачът кара чужда кола, санкцията скача на 400, а при повторно нарушение вече е 800 лева.

Засега камерите на пътя нямат директна връзка с Гаранционния фонд.

Трябва да се внимава и за системата за средна скорост на автомагистрала "Люлин" – ако кола без платена застраховка попадне в обхвата й, собственикът ще получи честитка от КАТ.

От пътната полиция, успокоиха че когато колата е в гаража, глоба няма да има. Но регистрацията ще бъде отнета служебно. Месец по-рано собственикът ще бъде уведомен – от гаранционния фонд и от КАТ. Как обаче ще се възстанови регистрацията служебно – все още не е ясно.

Иначе подновяването на регистрацията след сключване на „Гражданска отговорност”

ще става с посещение до КАТ и пускане на заявление срещу 2 лева.

Не е нужно да се явявате с автомобила, достатъчно е да представите документ за платена „Гражданска отговорност”.

В момента информацията между КАТ и Гаранционния фонд се обменя веднъж седмично на диск. От средата на годината това ще става всеки ден, когато системите се свържат онлайн.

С новите правила – отпадна „Гражданската отговорност” за леки ремаркета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини