Last news in Fakti

9 Декември, 2015 09:33 10 181 10

Тъмни сили спират отпадането на стикерите за гражданска отговорност

  • го-
  • гражданска отговорност-
  • стикери

От отпечатване на стикери за гражданска отговорност се печелят около 7 млн. лева годишно

Тъмните сили, които спират прогреса и отпадането на стикерите за гражданска отговорност, имат финансови и икономически интереси. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му депутатът Петър Кънев не иска да отпаднат стикерите при въвеждането на онлайн плащане на гражданска отговорност, защото неговата печатница „Демакс” ги отпечатва. Според Тодоров от отпечатване на стикери за гражданска отговорност се печелят около 7 млн. лева годишно.

Жельо Бойчев, член на комисията по икономика и туризъм и депутат от БСП, смята, че това не е така и стикерите скоро ще отпаднат. „Законодателството трябва да се съобразява с реалността”, обясни той по повод сегашната ситуация, при която можем да заплатим гражданската отговорност на автомобила си онлайн, но въпреки това трябва да имаме и стикер.

Алекси Стратиев, който е бивш директор на КАТ, смята, че стикерите дефакто са безсмислени. „Това трябва да се провери в масива на гаранционния фонд, което се прави през таблет или чрез камери, които проверят номера на автомобила”, обясни той. Според него системата за онлайн заплащане в момента също се обезсмисля, защото ако водач заплати гражданската си отговорност онлайн, той ще трябва да чака куриер, който да му достави на адрес стикера.

„За мен това е чист пример как със закон ни задължават да купуваме нещо”, смята Владимир Тодоров.

„Ние ще премахнем този стикер, ще махнем и този на винетката, но в момента не сме готови да го направим”, смята Жельо Бойчев. Според него е много важно да се проследи ситуацията в следващата година.

„Сега беше моментът да се въведе една действителна „бонус-малус” система”, смята Стратиев. Системата „бонус-малус” представлява един водач, който има множество произшествия и нанесени материални щети в рамките на година, да заплати по-висока гражданска отговорност, отколкото водач, който няма такива.

Според Жельо Бойчев тази система е възможна, но трябва да се изгради база данни за водачите, за да може лесно да се следи.

Автоинструктор: Стикерите по стъклата са опасни

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов е инструктор вече 35 години. Наясно е с всички законови промени за автомобилите. За него апликацията от различни стикери на предното стъкло е не само безсмислена, но и опасна

„Те са цяла броеница от стикери. Те са цяла броеница от стикери. Модерните технологии са такива, че изискват максимално остъкляване на автомобилите или максимално отваряне на стъклата на автомобилите с оглед да има по-голяма видимост... Съответно се създава и по-голяма безопасност за движение на автомобилите”, посочва той.

Информация за застраховките вече от години има всеки полицай, който ви спре на пътя. Дори без да имаме лепенка на стъклото: „В момента, в който ви спрат, на таблета вече има връзка. За мен все още е чудно, след като повече от 2 години полицаите имат таблети, полицията по-точно разполага с електронна система, с която автомобилът може да се види дали той има гражданска отговорност или не - това нещо може да съществува”.

Според инструктора лепенките вдигат цената на застраховката.

„Ако се мине на електронизация, това означава, че ще падне цената на гражданската отговорност. Много по-бързо може данните на автомобила да бъдат вкарани по електронен път към дадения застраховател и оттам вие да си получите полицата на следващата секунда. Не е необходимо да се ходи, да се чака по гишета, да се седи на определени места и да губим време”, коментира инж. Иванов.

Той споделя, че е пътувал наскоро из Великобритания и там не е видял стикери по стъклата. Инструкторът е на мнение, че електронизацията би намалила и рушветите: „Колкото по-малко хора, толкова по-малко корупция. Колкото повече техника, толкова по-малко проблеми по пътищата има”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    2 1 Отговор
    дано тези които са рискови да плащат повече а тези които са съвестни да плащат по малко така би трябвало да бъде. а стикерите наистина са безсмислени и полиците като те има в системата и камерите следят дали имаш ще е по лесно и няма да има шофьори който карат без платени гражданска
  • 2 поУицай

    8 0 Отговор
    Личните автомобили на полицаите никога не са имали ГО, Технически преглед, платен данък, винетка и т.н. Ако се мине на автоматизирана система с камери всички ще станем равни и те също ще трябва да си плащат...
  • 3 Волен Сидеров

    2 1 Отговор
    нали все даваме за пример европа -а сега де
    станахме опитни зайчета във всичко и навсякъде...смотана държава ,скапан народ където не се научи как да си избира управниците и как да ги сваля като лъжат и или не вършат работата благу народу...
  • 4 гостенина

    1 0 Отговор
    мхм лепенките са най-големия проблем, а с дерегистрациите кво правим?
  • 5 Бмв Фен

    2 0 Отговор
    Не бях се замислил. Ако вкарат закона без гражданска да няма регистрация... Дали ще спират на полицаите. Хахахаха...
  • 6 HHIB

    3 0 Отговор
    http://openparliament.net/deputies/view-1631

    Ето го собственика на печатницата... А! Той бил действаш депутат! Така хубаво ни го "подават" и ние си го "взимаме"...
  • 7 да

    2 0 Отговор
    Да махат стикерите. Всеки полицай като те спре, може да направи справка в интернет дали имаш валидна застраховка. Ако няма таблет в него - обажда се в районното и там за 1 минута проверяват. Не е сложно. И без това ни държат по 5-10 минути. Докато ми проверява документите и ще има отговор дали имам или нямам застраховка. А и малко са хората които не правят, глобата е голяма и по добре да платиш 50 лв. за вноска отколкото да те глобят с 500 лв. че нямаш. Така че тия стикери са напълно безмислени. Да спрем да ни ограбват и някои хора да печелят пари и да лапат само. Щото накрая ще лапнат ... на народа и тва е. То май идва времето да лапат че не знам. На хората им писна от всичко вече....
  • 8 До BMW фен

    3 0 Отговор
    Всички коли на полицията има застраховка. Една застраховка за всички автомобили, затова нямат стикери. Аз се чудя що и аз не съм така - имам 3 коли а на всички трябва да правя застраховка а те с 50 коли и само една застраховка. Явно може, ама не знаем как...
    Как е Швейцария - имаш регистрация и с нея можеш да караш 10 коли (ако са на твое име обаче). Караш едната, после искаш друга - сваляш табелите и ги слагаш на другата и си караш. Спират те и няма проблем.

    Коментиран от #9

  • 9 Красо Зелето

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "До BMW фен":

    Говориш глупости....! Няма как кола със специален режим на движение да има застраховка или винетка. НЯМАТ! Даже и на личните коли нямат, защото няма кой да ги санкционира. Но това е нормално.... все пак живеем/съществуваме/ в България. Тука всичко е възможно, стига да имаш нужните хора до себе си! А те се подкрепят, и правят каквото си искат. Даже могат и преврат да направят, защото без тях ония гори /говеда/ в парламента са умрели прави. При първата стачка и сме ги избесили. За тях не мислете, мислете как ние да плащаме по-малко.
  • 10 1978

    0 0 Отговор
    vsichki koli na mvr imat i kasko ot vinetki sa osvobodeni sas zakon.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове