Last news in Fakti

10 Януари, 2016 12:15 23 317 64

Удрят колите без Гражданска отговорност

  • гражданска отговорност-
  • полиция-
  • застраховка-
  • стикери

В момента Гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та, с указания или да сключат гражданска отговорност, или да свалят от отчет автомобила

Удрят колите без Гражданска отговорност - 1

Собствениците без застраховка „Гражданска отговорност“ ще загубят служебно регистрациите на автомобилите си до два месеца, предупреждават застрахователи.

Около 350 000 са автомобилите без валидна застраховка към настоящия момент. Според промяната в правилата на застраховането, които влязоха в сила от 1-ви януари с новия застрахователен кодекс,

колите без „Гражданска отговорност“, служебно ще се свалят от отчет

до подновяването на полицата, за да се предотврати източването на гаранционния фонд от чуждите автомобили с българска регистрация.

В момента Гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та, с указания или да сключат гражданска отговорност, или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране, каза за "Хоризонт" застрахователят Милен Петков.

Въпреки че на пазара вече са факт и първите онлайн застраховки, впечатленията на застрахователите са, че клиентите подхождат с недоверие към новата възможност:

Хората са скептични. Търсят потвърждение през няколко сайта, през няколко брокера. За съжаление този аспект на българското разбиране за купуване онлайн ще търпи развитие дълго време.

В сила са и новите глоби за каране без валидна полица.

Ако зад волана е собственикът, глобата е 250 лв. Ако водачът кара чужда кола, санкцията скача на 400, а при повторно нарушение вече е 800 лева.

Засега камерите на пътя нямат директна връзка с Гаранционния фонд.

Трябва да се внимава и за системата за средна скорост на автомагистрала "Люлин" – ако кола без платена застраховка попадне в обхвата й, собственикът ще получи честитка от КАТ.

От пътната полиция, успокоиха че когато колата е в гаража, глоба няма да има. Но регистрацията ще бъде отнета служебно. Месец по-рано собственикът ще бъде уведомен – от гаранционния фонд и от КАТ. Как обаче ще се възстанови регистрацията служебно – все още не е ясно.

Иначе подновяването на регистрацията след сключване на „Гражданска отговорност”

ще става с посещение до КАТ и пускане на заявление срещу 2 лева.

Не е нужно да се явявате с автомобила, достатъчно е да представите документ за платена „Гражданска отговорност”.

В момента информацията между КАТ и Гаранционния фонд се обменя веднъж седмично на диск. От средата на годината това ще става всеки ден, когато системите се свържат онлайн.

С новите правила – отпадна „Гражданската отговорност” за леки ремаркета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роман Ценов

    2 0 Отговор
    Нас ще ни удрят за застраховката.А ченгетата защо не ги глобяват има патрулки без нито един стикер на стъклото.
  • 2 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ЕЙ СТЕГНАЦИЯ
    НЯМА ДА ОСТАВИТЕ ХОРАТА НА МИРА
    ЧУДЯТ СЕ ОТ КЪДЕ ПАРИ ДА ВАДЯТ ЧЕ ДА ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА
    ЕГАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Ако колате е със прекратена регистрация не се дължи местен данък на общината за прекратения период.

    Коментиран от #4

  • 4 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Не е вярно. Дължи се до стотинка. Не се дължи данък едва след като се бракува МПС.
  • 5 Бс

    1 0 Отговор
    Какъв бюджет пълнят, Васик? Застрахователите си прокараха лобистки закон.
  • 6 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    мафиотска държава-ако има коли и не само коли които не се карат въобще и стоят в гараж без да пречат на никого-трябва задължителна гражданска-ами мафиотска държава ко да кажа друго
    като винетките-обират хората ,а нищо насреща -нито качествен асвалт нито маркировка-особено на междуселски пътища...
  • 7 Орнела мути

    2 0 Отговор
    Как ще ме задължавате да се застраховам и ще ми спирате колата от движение при положение че колата се държи в частен имот!!!НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПЛАЩАМ за 2 коли при положение че всяка се ползва според сезона лято или зима ???Как ще задължавате мотористите да плащат зимата нещо което няма как да ползват ???Хора събудете се това е поредният РЕКЕТ!!! Застрахователите отчитат милиони печалба всяка година и се оправдават от последните 20г все да се дигат цените !!!Явно Българина има пари не общество !!!
  • 8 явор

    1 0 Отговор
    точно така застрахователите са много долна групировка нямаме пари хора да се дигнем срещу тях и да ги свалим от власт и да направим протест това касае всички нас но всеки седи и си трае затова ще ни мачкат винаги
  • 9 явор попов

    0 1 Отговор
    точно така застрахователите са много долна групировка нямаме пари хора да се дигнем срещу тях и да ги свалим от власт и да направим протест това касае всички нас но всеки седи и си трае затова ще ни мачкат винаги ууу на полицията и на боико разбоико
  • 10 Борат

    2 0 Отговор
    Роби още ли ще мълчите !!!
  • 11 честно

    2 0 Отговор
    Имам 3 таралястника мога ли едновременно да ги карам НЕ Затова застраховката трябва да е за шофьора а не на Мпс то. Примерно В категория-100 лева С категория. 400 лева Ако имаш всички категории си решаваш върхо коя да е засстраховката примерно С кат която покрива и В и А и М но не и над С А за нарушителите Тройна З-КА И така аз ще имам 1 з-ка за 3 автомобила Ако ги ползва роднина или познат то той трябва да си е направил категорийната застраховка
  • 12 asoos

    2 0 Отговор
    Роб като всички .Плащам си гражданската или цялата или разсрочено пр.200лв. данък 10лв. винетка по желание за 10г винаги съм си купувал. ТАКА ЧЕ КАРАМ И НЕ МИ ПУКА ОТ КАТ . Да му мислят тези които обичат да шикалкавят.

    Коментиран от #26

  • 13 superocker

    0 0 Отговор
    мафиотите узакониха рекета хаха лошото е, че като го наречеш мафиот и той се възгордява и тупа по гърдите:) а е толкоз прост и не може да разбере, че го унизяваш и обиждаш по най-долен начин и е сравним с плазмодий:) кат' бойко, кат' изчадията маргини, любчо и компания (имена да искате има ги и в нета даже) изродчета - малки уродясали отрочета на държавна сигурност, ама и тя една сигурност мале мила:) групировките си създадоха и застрахователни компанийки даже, та си ни рекетират законно... много е скъпа barrett-ката ве:) иначе мно' отдавна да съм ви снимал в уродясалите ви грозни глави от 2км ... мхм долни изчадия... все пак преговарям да ми дадат една баретка, па да видим... стискайте си палците и на краката да не ми я връчат:)
  • 14 Малки цени

    0 0 Отговор
    Трябва и прегледа да стане 100лв. защото само той е с непроменена цена :)
  • 15 румен

    0 1 Отговор
    Това е поредния държавен рекет същият като този с винетките които ограничават свободното движение на хората. Вообще налице е повторен опит за диктатура на пролетарята. Защо никои не говори за обидно ниските заплати в България и за тяхното евентуално повишение а всеки от власт имащите говори само за повишаване на данъци и такси. АМАН ОТ ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ.
  • 16 asoos

    1 0 Отговор
    За тези които имат по три коли и мотори има един точен лаф.
    Като имаш брада имаш и гребен да си я подържаш.

    Коментиран от #22

  • 17 Мемфис

    1 0 Отговор
    Д..а и милиционерска та държава, служебно, без да ходиш в КАТ ще те отрегистрират, а като си платиш, въпреки че застрахователя информира КАТ/ или би трябвало/ , няма да те регистрират!!!!
    Ей за това всички ще избягат от тази комунистическа кочина.
  • 18 гост

    1 0 Отговор
    Това няма да промени същественно сегашните условия, само където ще трябва да се ходи и декларира в КАТ. Грешката е, че го няма онлайн като услуга на КАТ, влизаш пишеш си номера на активната полица и това е, без ходене, нез такси, може и от смартфон да го правиш. Това снемане от регистрация е само фиктивно, нито ти взимат номера, нито талона, нито нищо. Ако досега си карал без гражданска и не ти е пукало, то дали ще се води регистрирана колата или не, няма никакво значение.
    Щом ти излезе колата на пътя ГО е задължителна, така че няма значение регистрацията.
    Недомислена работа е това, както винаги някой решил, друг направил, трети разбрал че не е удобно. По-лесно би било да направят глобите за каране без гражданска на 1000лв и спиране на МПСто, тогава се спестява бумащината като пак е ефективно наказанието.
  • 19 Мемфис

    2 0 Отговор
    89 год, когато се разпределяше държавата България, застрахователният бизнес бе даден на "2 ро главно"!ежжт
  • 20 beroe

    3 0 Отговор
    350 000 по 200 лв средно е става въпрос за едни 70 млн лв в джоба на застрахователите
    Ето за това е всичко ... да ти вземат парите под формата на загриженост
  • 21 с8ка

    0 0 Отговор
    Дълъг, дебел!!! А наздраве!
  • 22 честно

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "asoos":

    Явно си голобрадко без творческа позиция
  • 23 крас

    4 0 Отговор
    А защо трябва гражданската отговорност да се прави на автомобила, ако стане ПТП автимобила ли е виновен или водача.По правилно е застраховка да има водача , а не автомобила.
  • 24 Pe6o

    2 0 Отговор
    Тва да имаш кола стана голям лукс. Данъци манъци, винетки, граждански, караш не караш, ще плащаш.... Рейса скъп, ако си възрастен човек от някое селце и трябва да идеш за лекарства до по-голям град нямаш много алтернативи щото тъкмо на пролет си платиш вноската по гражданската за 3 месеца да можеш и лятото да си ползваш колата, изгладувал си няколко мизерни пенсий да си купиш винетка и хоп нямаш вече регистрация от КАТ ти я анулирали. Хващаш рейса за да я подновиш (дано поне процедурата е за 2лв само и става бързо) и хоп изтекъл ти и прегледа и така и така вече си се набутал с гражданска и винетка рискуваш без преглед да караш до най-близкия пункт за ГТП. Искаш да купиш лекарства и на бабата ама не става щото разбираш ли нямаш нейн пръстов отпечатък. Някой ден и ние като
    остареем ще го ядем ама по голям... Това за ремаркетата поне ще спести някой лев, но не е редно щом не караш да плащаш (нали плащам данък да му се не види)...
  • 25 честно

    1 0 Отговор
    Какво като имаш. 1 кола а ми те утре ще ти кажат 1000 лева а ти ОК плащам успокоявайки се че аз имам 3 МПС та Такива като теб са основния проблем на НАЦИЯТА Ни

    Коментиран от #36

  • 26 честно

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "asoos":

    Ми като нямаш проблеми и плащаш Не ни пука за Робският Ти манталитет Целия народ казва че има нещо гнило а пък ТоЯ ПЛАЩАЛ
  • 27 111

    0 0 Отговор
    Защо коментирате? То вече е направено,просто Ви уведомяват!
  • 28 1111111111

    1 0 Отговор
    няма да са наядете .....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 abv

    1 0 Отговор
    Супер несправедливо отново по български.
    Говоря за следното:Застраховката ще може да се прекратява служебно , но не може да се възстанови служебно."Явно компютрите подават информация към КАТ само при прекратяването, но не и при подновяването.Това пак си е вид дискриминация.За да ми я подновят трябва да ходя до КАТ Пловдив който на мен ми е на 30 км и да дам 2 лева да напълня празната каса на МВР.Моля, моля будалите умряха.Преди да въведете новата система я измислете хубаво , а не само във ваша полза.Според мен няма никаква техническа пречка при сключване от лицето х на ГО информацията моментално да пристига в КАТ и автомобила да се третира като регистриран.Навсякъде в Европа гледат да спек.стят бюрокрацията и загубата на време на хората.А тук гледат да увеличат опашките пред КАТ и разходите за хората, да не говорим за загубеното време.Пълна простотия.Извинявайте но е така.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 abv

    1 0 Отговор
    Допълнение:

    Нали от средата на годината системите на КАТ и ГФ ще бъдат свързани.Нека господата да помислят, за служебното подновяване на регистрацията.
  • 33 Варна

    1 0 Отговор
    Защо отново към частният сектор , а не към държавните пари... Защо не го правите при неплатен пътен данък... Отново да се облагодетелстват разните им там хорица..... Значи може да се направи всичко , но се гледат личните интереси , а не интересите на народа и държавата. Затова много хора ежедневно се насочват към летищата. Когато не си карам автомобили или мотоциклета, защо трябва да си плащам? Кога голямата част от служитеите в МВР ще започнат да си купуват винетните стикери, кога ще си премахнат тъмните прозорци ? Защо не се започне от там , а не да се гледат интересите на застрахователите. Имал съм работа с тях , когато трябваше да дават.... Нямам думи , но виж да си приберат едни пари , дори и законите се променят за тях.
  • 34 Тинки Уинки

    0 3 Отговор
    Дами и господа, всичко е по желание на клиента. Никой не ви кара насила, да си карате колите, да си е*ете жените и т.н. Всичко е по желание. Ако вече стане задължително да си караш колата, и да плащаш задължително застраховка, това е друга бира. Не караш, не плащаш! Прибираш колата в гаража, щом няма застрахова и не я караш. Когато решиш да я ползваш, плащаш си застраховката и отиваш в кат да я зачислят. Всичко е измислено с цел! И това стана така, защото много хора си закупиха коли от България и не са ги отчели от КАТ и си ги карат с Българските номера. Давам пример с Македония. Половината Маке, са с БГ табели. Който не вярва, нека отиде да види. И да не си мислите, че плащат застраховки :) Няма такова нещо. И точно тези правят ПТП-та и всичко се води на нашите застрахователи на гърба /не ги защитавам/ и затова са решили ние да го отнесем. Същото е и с нашите Българи гурбедчии в чужбина. Кара S класа Мерц. в Италия, но с БГ номера. Не плаща застраховка и си биче айляк, докато не стане белята. Е от тази гледна точка губим ние, и застрахователите ни го набиват на нас!
  • 35 petur4eto

    0 1 Отговор
    Чудесно! Аз съм силно ЗА. Не може да си кара таралясника без ГО, че има и такива, които не са с таралясници...
  • 36 asoos

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "честно":

    ще ти направя една проста сметка въпрос за трите таралясника е аз имам само един искаш да се прави застраховка на човек примерно аз 200лв жена ми щото и тя е кара още 200лв и хакера дето кара курс сега и за него 200лв е общо 600лв кое е по малкото зло А затова че имаш три коли не ме е ят просто като имаш три си си направил сметката че може да ги подържаж ако изобщо можеш да смяташ.За целия народ бих поспорил

    Коментиран от #41

  • 37 Кочо

    1 0 Отговор
    А после някой хора се чудят защо в България сме останали само 5 милиона глупаци.
  • 38 коко

    1 0 Отговор
    кой ще ме принуди да плащам при условие 4е не карам автомобила 4-5-6 месеца... дано свещи да си купите с тия пари.
  • 39 Спас

    3 0 Отговор
    как да плащам за мотора гражданска като не го карам 6-8 месеца.
    Незнам да има по МАФИОТСКА държава!!!!!!!!!!!!!
    Както го е казал клегата СВЕЩИ ДА СИ КУПИТЕ !!!!!!!!!!
  • 40 О О О О О О О

    0 1 Отговор
    Бебета реват за мляко.
    Зрели хора мислят.
  • 41 честно

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "asoos":

    Ами дай тогава целия вход да имаме обща кола с една застраховка и поделени разходи и ще е тънкаж ама кога ли ще качиш да я караш
    Колата отдавна е удобство а не лукс
  • 42 котараци

    2 0 Отговор
    Защо им се плашите на тези алчни бездарници..
    Карайте си колите когато са Ви нужни, и си плащайте ако искате..Когато ми дойдат да ми свалят номерата от колата, които съм им платил и са моя собственост-ще ми се похвалят, че са я спрели от движение!Само чакам да ми дерегиострират МПСто автоматично, и да ми искат данък - ще ги отсъдя и в Стразбург!!

    Коментиран от #52

  • 43 precaki

    2 0 Отговор
    Е трябват им пари на някои богоизбрани и то с подкрепата на държавата за пореден път ще ни изтупат нас данакоплатците а предтекста е чужденците които карат с бг регистрация.
  • 44 Бс

    1 1 Отговор
    Ако някой ви каже, че има по-прост и овчи народ на тая земя - не му вярвайте. Сами сме си виновни за положението си.
  • 45 Бс

    2 0 Отговор
    Всичките дупетати на площада и по 100 тояги на голо.

    Коментиран от #55

  • 46 котаци

    2 0 Отговор
    Мили хора- за да оцелеете в Бг, просто не правете това, което очакват от Вас!!!Не си плащайте онова което не можете да изядете и изпиете, въпреки всевъзможните заплахи за какво ли не!!!
    Та тези и на клошарите ще им искат глоба от 1000лв!!!
    Пари даром за рекет на измамници и крадци НЕ ДАВАМ!- а Вие!?
  • 47 jullliann72

    0 0 Отговор
    Ти брато може и да не даваш.Аз също.Но болшинството от героичния български народ наречен РАЯ дава.Та кво като аз и ти не даваме???
  • 48 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    значи застраховката гражданска отговорност е редно да се сключва,както и закупуването на винетката,само когато се налага използването на автомобила,а не целогодишно да се плащат някакви грешни пари,от които нищо не влиза в държавната хазна,а ощететява семейния бюджет,колкото и да отричат някои държавни лобисти
  • 49 про

    1 0 Отговор
    ОТКАКТО ТАЗИ МУТРА - ТИКВАТА ВЛЕЗЕ В ПОЛИТИКАТА ,,БЯЛ ДЕН НЕ СМЕ ВИДЯЛИ,,- ВСЕКИ ДЕН НОВИ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ЗАКОНИ ПОПЕЛЯ ТАЗИ НАЦИЯ..ДАНО ДА СЕ ЗАДАВИ ТОЗИ ..
  • 50 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    значи застраховката гражданска отговорност е редно да се сключва само когато се налага използването на автомобила,например за месец, два или три,а не целогодишно да се плащат някакви грешни пари,с което се ощетява семейния бюджет,същото важи и за винетката, колкото и да отричат някои държавни лобисти,в държавната хазна не влиза нищо,щом така драпат държавниците да увеличават и задължават хората да плащат за недомислиците им
  • 51 jullliann72

    1 0 Отговор
    За всичко сме си виновни ние.Мълчим си и си плащаме.И така ще си и бъде.
  • 52 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "котараци":

    колега, за табелите и личните документи плащаме такса за ползване на държавата в лицето на МВР да ги.... съгласен съм с другите, че ГО трябва да върви с водача, а не с автомобила
  • 53 БАТ мишо

    0 0 Отговор
    тос път държавата и на себе си го нач.ка - сметай колко е проникнала мафията в нея--- ми нали като ги свалят от отчет за същия период не могат да ми искат и данък МПС ... аз със джипа си джиткам зимата и на лов -- плащах си гражданската за зимата ама данъка вървеше --- ся като ми я спрат от рег и данък няма да върви - отиам ноември плащам гражданската и 2 лв да я върнат ама съм спестил 150 лв данък щото годишния ми е 300 --- и на данъчното да им ева м....та
  • 54 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Милия ни премиер за който всички гласувате е захранен със застрахователното подтисничество и много добре вдява за какво иде реч макар да е прочел само една книга на Карл Май!Здравни осигуровки - макар че на-дали ще са ви нужни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...Гражданска отговорност пак ЗАДЪЛЖИТЕЛНО макар да не я ползваш известно време ...и още куп ЗАДЪЛЖЕНИЯ към опоскания народ-нали????Има една дума която определя такава политика и тя е РЕКЕТ !!!Ама кой е виновен за да ни се случва това???Лесно е да се сетите но ако все пак ви е трудно ще ви подсетя с две думи - ОБЩЕСТВО...НАЦИОНАЛНО СЪЗНАНИЕ и може би РОДОЛЮБИЕ и ЦЕННОСТИ
  • 55 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бс":

    Добра идея но тези дебели няма да усетят стоте тояги .... ще се наложи нещо друго
  • 56 аци

    1 0 Отговор
    Народе.....
    Спите ли...оглупели, обеднели, онемели!!!
    Та..кой те в таз робска люлка люлее!?-и не е спирал да те клати и днеска...
    Пара им требе.., и почва се СТРИЖЕНЙЕ, ДОЙЕНЙЕ, СКУБАНЙЕ...
    Спете още...и до Вас ще стигнат...
    На тези без бой и стотинка не давам!
  • 57 пурко

    0 0 Отговор
    Ахааа,трябва да се вземат двата лева
  • 58 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Този път прекрачиха границата и ще си
    платят.
  • 59 Кольо

    2 0 Отговор
    Пътувам с корабите някое време.Работя и се прибирам. Колата ми вече е не редовна . Отивам си на село. С колата трябва да отида в града за да плащам каквото трябва, защото на село няма къде и ме спират по пътя. Готов престъпник ощетяващ държавата съсипвайки бюджета . Готов и за глобата . Когато стъпим на родна територия първо да видим на кое гише трябва да плащаме всички измислени налози,данъци,такси и т.н. преди да прегърнем близките си. По-добре ще е да се виждам с тях ,но в друга държава. Сериозно започвам да действам по това. Това тук не се трае. Безсмислено и нагло дране за неща които не ползваш.
  • 60 Станимир Илиев

    0 0 Отговор
    В момента в който си платя рекета на мутрите, сиреч, застраховката ГО, паля колата и почвам да обикалям като гламав. Талона си е в мен, и номерата са на колата. Рекета и той е платен. Да го д...., никога няма да отида да се занимавам с техните простотии в КАТ, като имам полица, номера и талон.

    Много ма уплашихте, господа герберасти.
  • 61 Всезнайко

    0 2 Отговор
    Неграмотни коментари на хора, които нямат представа какво е гражданска отговорност. В нито една цивилизована държава няма да можете носа да си покажете на пътя без гражданска. Хайде заминавайте всички да видите как точно става!
  • 62 ПУРКО

    0 0 Отговор
    Като се свали от отчет от КАТ,и от данъчното сваля ли се?
  • 63 Bay Ivan

    0 0 Отговор
    Е сега е точно момента да започнем да караме всички без граж. отгорност изобщо. То и без това никаква полза. Само плащане. На който му е скъп живота или колата да си ги застрахова. Защо трябва аз да застраховам други коли и хора?
  • 64 Станислав

    0 0 Отговор
    Шаран, ти не застраоваш колата си, а собствената си отговорност. Демек ако бутнеш моята кола аз няма да си търся парите от теб, а Застрахователя ще ми покрие щетите.