Отидете към основна версия

12 Януари, 2016 10:42, обновена 12 Януари, 2016 10:42 2 606 7

Говорителят на Путин: Южен пoток не съществува

  • южен поток-
  • путин-
  • турски поток

„В момента този проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма теми за преговори“.

Това заяви пред руските медии говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков относно появилите се информации, че се възобновяват преговорите за „Южен поток“.

На 1 декември 2014 г. по време на своята визита в Турция Владимир Путин обяви, че прекратява „Южен поток“ и го заменя с „Турски поток“. Основна причина беше липсата на подкрепа от Европейската комисия за енергийното трасе през България и останалите балкански страни до Австрия.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха. Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

В интерес на истината преговорите по изграждането на Турски поток буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини