12 Януари, 2016 10:36, обновена 12 Януари, 2016 10:42 2 580 7

Говорителят на Путин: Южен пoток не съществува

  • южен поток-
  • путин-
  • турски поток
Говорителят на Путин: Южен пoток не съществува - 1

„В момента този проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма теми за преговори“.

Това заяви пред руските медии говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков относно появилите се информации, че се възобновяват преговорите за „Южен поток“.

На 1 декември 2014 г. по време на своята визита в Турция Владимир Путин обяви, че прекратява „Южен поток“ и го заменя с „Турски поток“. Основна причина беше липсата на подкрепа от Европейската комисия за енергийното трасе през България и останалите балкански страни до Австрия.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха. Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

В интерес на истината преговорите по изграждането на Турски поток буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    0 1 Отговор
    Ей не се успокоихте- "гладна кокошка газ сънувала"... имайте достойнство, бе ! Стига сте стояли като просяци. Ердоган ще измисли с баба Меркел откъде да ви намерят газ...само да не стане да минете от газ на св.мас
  • 2 FR V

    1 0 Отговор
    Руснаците ни направиха от от 30 години най-голямата добрина, че не могат да направят Южен паток.
    При допира с тях почва да мерише на корупция,незачитане на националните интереси,на мутри ,на бивши и настоящи агенти от ДС,на водка.

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "FR V":

    От там на корупция мирише а от американските тецове на какво мирише на рози ли?
    Стига глупости,всеки си гони инетресите а за съжаление интересите на големите не са наши.

    Коментиран от #4

  • 4 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Алоо, булгар интересите на Русия никога не са били наши интереси!
  • 5 JJIvanov Geolog

    0 0 Отговор
    Браво ..Икономисахме поне 100 000 000 000 живи евра за ненужен нереализуем проект по недопустимо предлага трасе увреждащо трайно най строго охраняваното море в Света
    Да предупредя лично че трасето на Северен поток две също е много опасно..ПО добре да вложат 30 билиона евра за братушките в УКрайна и Беларусия ...
  • 6 JJIvanov Geolog

    0 0 Отговор
    Браво ..Икономисахме поне 100 000 000 000 живи евра за ненужен нереализуем проект по недопустимо предлага трасе увреждащо трайно най строго охраняваното море в Света
    Да предупредя лично че трасето на Северен поток две също е много опасно..ПО добре да вложат 30 билиона евра за братушките в УКрайна и Беларусия ...
  • 7 909

    0 0 Отговор
    проблемите в България идват от чалмите от ДПС И читаци от турция ! Те подлъгаха Русия за турски поток НО турски поток умря и турция скоро ще умре !. Южен Поток ще го бъде но по късно !