Отидете към основна версия

2 833 8

Комерцбанк: Гърция да обяви фалит

  • гърция-
  • евро
EPA/БГНЕС

Гърция трябва да обяви несъстоятелност и да преструктурира дълговете си, като по този начин да върне спокойствието на пазарите.

За това настоя в интервю за в. „Билд“ директорът на втората по големина германска банка -Комерцбанк, Мартин Блесинг.

„Трябва да стане ясно, че държавите има само два избора – или да обслужват дълговете си, както бе договорено, или да обявят несъстоятелност и да се сблъскат с всички тежки последствия“, припомни директорът на Комерцбанк.

Според него на Гърция не може да се помогне и доверието на пазарите няма да се върне без истинско преструктуриране на гръцкия дълг.

Последното споразумение между политиците и частния сектор не доведе до решение на проблема, припомня Мартин Блесинг. През юли европейските лидери постигнаха съгласието на частни кредитори на Гърция - банки, застрахователи и инвестиционни фондове - доброволно да намалят с една пета дължимите им суми под форма на облигации, издадени от Атина.

Това споразумение изглежда вече остаряло, като се имат предвид сегашните проблеми на Гърция, отбелязва Блесинг.

Притежателите на гръцки държавни облигации могат да бъдат принудени да приемат по-големи загуби по тези ценни книжа, посочи днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Настъпва такъв момент, когато загуба от 21 процента вече не е достатъчна, заяви Меркел пред членове на Християндемократическия съюз, според присъствали на срещата.

След конферентна връзка вчера между германския канцлер Ангела Меркел, президентите Барак Обама и Никола Саркози, и британския премиер Камарън бе решено на 26 октомври да бъде свикана втора среща в опит да се постигне съгласие за разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд и помощта за Гърция.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини