Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 13:19 2 827 8

Комерцбанк: Гърция да обяви фалит

  • гърция-
  • евро
Комерцбанк: Гърция да обяви фалит - 1
EPA/БГНЕС

Гърция трябва да обяви несъстоятелност и да преструктурира дълговете си, като по този начин да върне спокойствието на пазарите.

За това настоя в интервю за в. „Билд“ директорът на втората по големина германска банка -Комерцбанк, Мартин Блесинг.

„Трябва да стане ясно, че държавите има само два избора – или да обслужват дълговете си, както бе договорено, или да обявят несъстоятелност и да се сблъскат с всички тежки последствия“, припомни директорът на Комерцбанк.

Според него на Гърция не може да се помогне и доверието на пазарите няма да се върне без истинско преструктуриране на гръцкия дълг.

Последното споразумение между политиците и частния сектор не доведе до решение на проблема, припомня Мартин Блесинг. През юли европейските лидери постигнаха съгласието на частни кредитори на Гърция - банки, застрахователи и инвестиционни фондове - доброволно да намалят с една пета дължимите им суми под форма на облигации, издадени от Атина.

Това споразумение изглежда вече остаряло, като се имат предвид сегашните проблеми на Гърция, отбелязва Блесинг.

Притежателите на гръцки държавни облигации могат да бъдат принудени да приемат по-големи загуби по тези ценни книжа, посочи днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Настъпва такъв момент, когато загуба от 21 процента вече не е достатъчна, заяви Меркел пред членове на Християндемократическия съюз, според присъствали на срещата.

След конферентна връзка вчера между германския канцлер Ангела Меркел, президентите Барак Обама и Никола Саркози, и британския премиер Камарън бе решено на 26 октомври да бъде свикана втора среща в опит да се постигне съгласие за разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд и помощта за Гърция.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Ще дават пари на Гърция постоянно,иначе няма "УЗО","ПАСТРАТОС"
    и "БОЗУКИ".Калимера и ясооооооо............приятели!!!!!
  • 2 soraia

    0 0 Отговор
    Смятам че крайно време е Гърция да поеме отговорността за неразумните си действия,колкото и болезнено да е за тях .
  • 3 Николай Й.

    1 0 Отговор
    Не може години наред гърците да си щракат с пръсти и сега да искат да излязат сухи от водата. На всичкото отгоре Европа им подаде ръка, а те като магаре на лед...
    да се оправят сами тогава
  • 4 krasimir b.

    0 0 Отговор
    abe tia godini nared sa iali sega da si plastat be vizantiizi takiva. kade ima bezplaten obiad. ma....im
  • 5 КРАЛИ МАРКО1

    1 0 Отговор
    това са и наши пари!!!!
  • 6 Валентин Вълканов

    0 0 Отговор
    Това трябва да стане въпреки съпротивата на гърците, ако искаме да има ЕС. Е, ако искаме да приключим с този експеримент безславно това вече е друг въпрос. Има и други закъсали държави в съюза, но специално гърците не искат и да чуят за реформи, които да подпомогнат стабилизирането на държавата им. Те не могат да разберат, че колкото и трудно да им бъде, ако продължават да си удължават агонията ще повлекат след себе си и ЕС, като след това няма в никакъв случай да им бъде по-лесно, напротив. ЕС има нужда от това силните държави не да поддържат една държава в кома, а да тръгнат напред и да измъкнат останалите държави след себе си, а това ще доведе до стабилизиране обстановката не само в ЕС, но и в целия свят. Всъщност не е ясно дали обикновените гърци изобщо разсъждават. Имам чувството, че това да стачкуват им е национален спорт. Ако в тях е проработило чувството за справедливост спрямо богатите прислойки и те си мислят, че страдат заради тях, това все пак е друга тема. Първо да си спасяват държавата, а тогава да си оправят вътрешните проблеми. Но явно нямат воля за това, защото трябва да мине през финансови ограничения/какъв кошмар за свикналите на охолство/. Все пак тяхната участ от утре ще се решава на друго място май. Независимо от това дали им харесва. Ако така продължават да се задълбочават нещата много бързо ще обхванат и останалите с проблеми и предвиждам, без да съм икономист, провал на ЕС и възобновяването му в старите му рамки, но само като иконо
  • 7 Валентин Вълканов

    0 0 Отговор
    продължение: -мическо обединение на старите му членки от западна европа и вероятно на някои от новите отличници, което работеше добре преди разрастването, а някои от по-старите членки видно може и да отпаднат. Дали е вярна информацията, че германците са започнали да печатат марки? Какво ли очакват? Лоша перспектива!?
  • 8 Икономист

    0 0 Отговор
    Изцяло подкрепям становището на г-н Валентин Вълканов по-долу! Моето мнение е, че въпреки очевидните предимства на ЕС (представяни от застъпниците му като обективна необходимост, за жалост) разпадането на ЕС е само въпрос на време.