Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 08:53 1 010 0

Десетки ранени и задържани при протестите в Атина

  • гърция-
  • протести
Десетки ранени и задържани при протестите в Атина - 1
EPA/БГНЕС

Над 100 души бяха ранени през изминалата нощ на масови протести в Атина. Близо 30 от пострадалите са полицаи. Други пък 79 души пък са задържани, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местната полиция.

Сблъсъците започнаха, когато няколкостотин анархисти се опитаха да проникнат в парламента, пред който протичаше многохиляден протест на гръцките комунисти. Последва масово сбиване между анархисти и комунисти с използване на палки от двете страни, камъни и коктейли „Молотов" от страна на анархистите.

Намеси се и полицията, която с големи усилия успя да прекрати безредиците и да изтласка анархистите. Спорадични сблъсъци между анархисти и полиция имаше още няколко часа.

Сблъсъците не попречиха на гръцкия парламент да одобри в четвъртък късно вечерта окончателно закона за строги икономии. Документът орязва възнагражденията и повишава данъците, но осигурява на Гърция нов транш спасителна финансова помощ и предотвратява фалита й, предаде АФП.

Всички депутати от управляващата социалистическа партия ПАСОК, с изключение на една народна представителка, гласува в подкрепа на всички текстове в закона, въпреки двудневните ожесточени протести край парламента.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу приветства вота в писмо, прочетено от председателя на парламента, и обяви изключването от партията на гласувалата против ключов текст единствена депутатка сред социалистите - бившия министър на труда Лука Кацели.

Решението за повишаване на данъците и намаляване на заплатите е жизнено важно за страната, за да получи следващите фондове, от които се нуждае, за да избегне банкрута. Мерките обаче доведоха до двудневни улични протести в Атина, при които се стигна до насилие.

Премиерът Георгиос Папандреу в сряда поиска от депутатите на своята партия ПАСОК да подкрепят законопроекта с мотива, че това ще подсили позициите на страната пред международните кредитори с оглед на срещата на върха на ЕС в неделя.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА