Отидете към основна версия

2 274 15

Турски поток е удар за Украйна

  • турски поток-
  • удар-
  • украйна

Според Дмитрий Марунич проектът може да коства големи загуби на страната

Снимка: БТА/AP

Русия и Турция се договориха за възобновяването на проекта Турски поток , което е сериозен проблем за Украйна. Това бе заявено от съпредседателя на Фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич, цитиран от Nahnews.

Според него изграждането на Турски поток може да лиши Украйна от контрола над газовите потоци към Европа и на приходите от това. Марунич изчислява, че страната може да загуби $ 15 млрд. от газа, минаващ през Украйна за Турция и още $15 млрд. от този, който се транзитира за страни от Южна Европа като Италия, България и Гърция.

С договора между Русия и Турция, Украйна може да изгуби всякаква рентабилност на своята газопреносна мрежа, а „Турски поток“ да се изплати само за 2-3 години.

„По-лесно е да се прекара тръба по море, а не да се плаща такса за транзит на страни като Украйна, България и Румъния“, заявява експертът.

В момента нито Украйна, нито Европа, нито САЩ нямат възможности да попречат на строителството на трасето. След неуспешния опит за преврат в Турция Ердоган вижда в лицето на Русия единственият сигурен съюзник.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини