Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Октомври, 2016 13:02 2 261 15

Турски поток е удар за Украйна

  • турски поток-
  • удар-
  • украйна

Според Дмитрий Марунич проектът може да коства големи загуби на страната

Турски поток е удар за Украйна - 1
Снимка: БТА/AP

Русия и Турция се договориха за възобновяването на проекта Турски поток , което е сериозен проблем за Украйна. Това бе заявено от съпредседателя на Фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич, цитиран от Nahnews.

Според него изграждането на Турски поток може да лиши Украйна от контрола над газовите потоци към Европа и на приходите от това. Марунич изчислява, че страната може да загуби $ 15 млрд. от газа, минаващ през Украйна за Турция и още $15 млрд. от този, който се транзитира за страни от Южна Европа като Италия, България и Гърция.

С договора между Русия и Турция, Украйна може да изгуби всякаква рентабилност на своята газопреносна мрежа, а „Турски поток“ да се изплати само за 2-3 години.

„По-лесно е да се прекара тръба по море, а не да се плаща такса за транзит на страни като Украйна, България и Румъния“, заявява експертът.

В момента нито Украйна, нито Европа, нито САЩ нямат възможности да попречат на строителството на трасето. След неуспешния опит за преврат в Турция Ердоган вижда в лицето на Русия единственият сигурен съюзник.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 0 Отговор
    Кой е виновен сега Путин или гИнИрал Радев?
  • 2 666

    2 0 Отговор
    Ама нали проектът беше губещ? Беше политически? Беше на загуба?

    Ако Украйна губи толкова...колко щеше да спечели България на година? И кво прайм ся с нашите хъбчета?
  • 3 Сама си ритна канчето братска Бълхария

    2 0 Отговор
    Някой бе казал: да имаш акъла на българина а ма дето му иди от после! Но днес с Плевнелиев, Митов, Павлова под мъдрото ръководство на Г-н Никой акъла няма да им доди и след сто години. Всеки в ЕС дърпа чергата за себе си а ние я ритаме от себе си! Е такива бълхари няма да намерим и на ония свят!
  • 4 Киро

    0 1 Отговор
    Абе, ушанка, няма да пишеш от името на Дидито, знаеш ли какво момиче е?

    Коментиран от #9

  • 5 Хасан

    0 0 Отговор
    Това е Ердоган..гони си интереса на своята държава..както се знае крайния клиент клиент плаща всички разходи.. Досега Турция изпращаше транзитните такси на Украйна,България.. А сега Европейците ще платят..
  • 6 Само че,

    0 0 Отговор
    Европа дали ще приеме транзитен газ от Русия през Турция, някой дали се е поинтересувал от този въпрос. Или просто ще си строим една тръба от някъде за никъде.
  • 7 Молиха ни да ни направят царе в Европа

    0 0 Отговор
    Медведев и Путин в София в ресторанта "Франк Синатра" до 1:30 сутринта, молиха Станишев и Първанов да приемат и газта и ядрените генератори и финансовата помощ по изпълнението на проектите. Предложиха им БълХария да притежава пакета от акциите 51 срещу 49 в полза на нас. Обясниха на папуняците че ще сме най- силни, независими и уважаван енергиен фактор в Европа след Франция, както бе при социализма. Но ние не казахме ДА ама казахме НЕ! Първанов и Станишев и днес Русия подава канчето с млякото и ние пак го ритаме а Турция го прие. Сега трябва да ни стане ясно кой се грижи повече за благосъстоянието на бълхарина- Русия или нашите папуняци и защо все хулим Русия. Позор за КИЛИПИРДЖИИТЕ довели ни до просяшкото състояние, длъжници с най-скъпа тарифа за ЕК. енергия!
  • 8 До Само че

    0 0 Отговор
    Ти не си Европеец а БълХар и магарищар. Един италианец напрви карта на Европа поставяйки най- характерниият за нея инициал. Нас ни изобрази с клекала клозетна чиния. С днешната политика все ще сме кинефна БълХАрия..
  • 9 Дида

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Какво е?Става ли?
  • 10 Киро Оригинал

    0 1 Отговор
    Ауу, ментето прави псевдо диалог между мен и Диди!

    Колко "оригинално"!

    Но едно нещо пролича ясно от измислените му текстове - че ментето е СЕЛЯК, само селяците членуват имена! (ДидиТО)

    Менте, от кое забравено от Бога село си? Образованието май и то такова! ХАХАА

    Коментиран от #11

  • 11 Кирето ориджинала

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро Оригинал":

    От село си ти! Аз съм от Прованса, и образованията ми са две. И ще си членувам каквото, и както си искам щото(не защото) имам член. А пък ти си нямаш, щото твоя член не бил твой ами на ушанките. И те сега като фалират ще си извадят техния от твоето и те така те!
  • 12 кроко

    1 0 Отговор
    ЧЕсно казано не ми е ясно после къде ще ходи този газ от Турция. Ако е за Европа, пак ще има такси. Да, ясно е че ние ще плащаме на турците, вместо да го взимаме директно от Русия и да ни плащат следващите по веригата, но и ЕС ако поиска, може да спред пътя на тръбопровода към Европа.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    ЕС ,ако иска може да спре пътя на газопровода към Европа. И ти .ако поискаш можеш да резнеш кабелите ,от Енергото към дома си.Въпроса е ,че после ще си седиш на тъмно и студено,а няма кой да ти пусне други.

    Коментиран от #14

  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    А двата северни потока? Газ към Европа винги ще има, може и да не е само руска, но ще има. Въпросът е през кой ще минава - хем да лапат правилните хора кинти,хем на руснаците да им е комфортно, щото с украйна отдавна не им е комфортно. Но този газопровод наистина ми се струва малко нелогичен с по-малките обеми от колкото Южен (или поне така говорят). Според мен Путин му пуска мухи на Ердоган за да вървят другите проекти.
  • 15 Истина

    0 0 Отговор
    Нашата работа е хем знаех ,че ще ме е.....те и пак дойдох!Както казала една курва като я хванали 5 ма!Пък ние служим 2-ма господари!И все ни е отзад и се чудим какво става!ДЪПЕДАВЦИ това става!ПОУЧЕТЕ СЕ ОТ ОРБАН!