Отидете към основна версия

3 729 15

Румъния пак намали ДДС

  • румъния-
  • ддс-
  • понижение-
  • бюджет

Мярката влезе в сила на първи януари

Румъния намали данък добавена стойност от 20 на 19 процента. Намаляването на ставката на ДДС е само една от промените, в новия данъчен кодекс на Румъния, които влизат в сила от 1 януари 2017 г., пише интернет изданието "Румъния инсайдър".

Това е третият път, в който румънското правителство сваля ставката на ДДС през последните 2 години. През юни 2015 г. ДДС върху храните и безалкохолните напитки бе понижено от 24% на 9% което доведе до значителен спад в цените на храните и до по-високо вътрешно потребление. На 1 януари 2016 г., общата ставка на ДДС бе намалена от 24% на 20%.

От 9 на 5% е намален ДДС за книгите, учебниците, вестниците и списанията, билетите за кино, театър, опера, за музеите и за спортните събития.

Едновременно с това се премахва суперакцизът върху горивата (7 евроцента на литър гориво) и таксата върху специалните строежи (1 процент от счетоводната стойност на строежа).

Новото понижение на ДДС вероятно ще окаже по-слаб ефект върху цените и потреблението, но неговото влияние върху приходите в държавата ще бъде значително. С въвеждането на новите мерки, правителството се надява в хазната да постъпят около 6,5 милиарда леи (1,43 милиарда евро).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини