Last news in Fakti

1 Януари, 2017 22:13 3 715 15

Румъния пак намали ДДС

  • румъния-
  • ддс-
  • понижение-
  • бюджет

Мярката влезе в сила на първи януари

Румъния пак намали ДДС - 1

Румъния намали данък добавена стойност от 20 на 19 процента. Намаляването на ставката на ДДС е само една от промените, в новия данъчен кодекс на Румъния, които влизат в сила от 1 януари 2017 г., пише интернет изданието "Румъния инсайдър".

Това е третият път, в който румънското правителство сваля ставката на ДДС през последните 2 години. През юни 2015 г. ДДС върху храните и безалкохолните напитки бе понижено от 24% на 9% което доведе до значителен спад в цените на храните и до по-високо вътрешно потребление. На 1 януари 2016 г., общата ставка на ДДС бе намалена от 24% на 20%.

От 9 на 5% е намален ДДС за книгите, учебниците, вестниците и списанията, билетите за кино, театър, опера, за музеите и за спортните събития.

Едновременно с това се премахва суперакцизът върху горивата (7 евроцента на литър гориво) и таксата върху специалните строежи (1 процент от счетоводната стойност на строежа).

Новото понижение на ДДС вероятно ще окаже по-слаб ефект върху цените и потреблението, но неговото влияние върху приходите в държавата ще бъде значително. С въвеждането на новите мерки, правителството се надява в хазната да постъпят около 6,5 милиарда леи (1,43 милиарда евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    22 1 Отговор
    Ало политическата пасмина, четете ли какво правят съседите?
    "Отново намалиха" данъци.

    Коментиран от #2

  • 2 раптър

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Защо само "пасмина" ? Докога ще ги щадим тези престъпници?
  • 3 onq s konq

    1 14 Отговор
    Какво значи "пак намалили ДДС"?Просто новинарски фойерверки.А се прави така:Разделя се черната дъска на 2,на едната половина отгоре се пище БГ,на другата-Рум и се пишат ВСИЧКИ ВИДОВЕ ДАНЪЦИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ РЕАЛНО СРАВНЕНИЕ.А като се има предвид че освен преките,има и КОСВЕНИ ДАНЪЦИ,най-вероятно България ще се окаже много много напред от съседа.За което красноречиво говори факта,че румънците пазаруват като луди бълг стоки и пълнят нашето черноморие,пренебрегвайки родното си...

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Някой

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Пич, чак да се втурнали през глава румънците да пазаруват у нас не са.
    Идват на нашето Черноморие вероятно защото е по-на юг от тяхното, а и често минават на транзит към Гърция.
    А чете ли в другият материал че минималната заплата при тях е 319 евро (ако съм запомнил правилно, но и да не съм разликата ще е с малко) срещу 230 при нас и то от 01.01.2017г.
    А замислял ли си се, защо една камара световни фирми направиха в Румъния централите си за тази част от света и включително от там управляват бизнеса си и в България? Да не говорим за нещата които произвеждат. Няма да отварям дума и за борбата с корупцията.
    Ама кой да мисли?!
    А от теб ни най-малко очаквам и да мислиш. Достатъчно пъти си показвал, че не ти се отдава тази дисциплина.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 10 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Ще ти кажа,че НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ Е ЦЕНТРАЛАТА НА ДАДЕНА ФИРМА,А КЪДЕ Е БИЗНЕСА Й!Защото точно бизнеса,/работата,производството/ СЪЗДАВА РАБ. МЕСТА,А НЕ УПРАВЛЕНИЕТО.А това че ти вероятно живееш в Сф или на турската граница и нямаш наблюдение как пазаруват румънците за разлика от мен,който визирам наблюдението си от МОЯ ГРАД,си е друг въпрос.А иначе за мисленето ми си прав и не крия че изповядвам лозунга на шопа "най-мразим да мислим",особено пък в случаи като твоя.Пестя се,разбираш ли,не си струва да се хабя!

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 6 Герберасите на власта

    4 0 Отговор
    Пич този кон здравата те е повредил и не само физически вижда се че и психически не си добре ,ако не работиш като данъчен невиждам смисъл да се радваш на нашите високи данъци.
  • 7 Дядо поп

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Парите от бизнеса на една фирма не отиват,където е
    бизнеса а отиват в централата,пример-румънците купиха
    завода за олио,,Калиакра,, и в момента олиото се
    произвежда с румънски слънчоглед в Румъния но се продава
    в БГ с марката,,Калиакра,, познай,кой блажни от мазното.
    А пазаруват у нас защото имат пари и по-висок стандарт.

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Новинарски фойерверки са лентичките и магистралите на идола ти. Това е реалност. За две-три години от 24% на 19% надолу ДДС ти си направи сметка как трябва да ти работи икономиката и каква е събираемоста, за да можеш да си го позволиш.

    Данъците - преки и косвени сам може да си ги съпоставиш. Включи и лихвите по кредитите и депозитите, социално, здравно осигуряване и т.н. Ще може да си направи сметка за нивото и стандарта на живота в Румъния и най-вероятно ще спреш с тъпите заключения, че видиш ли:
    "България ще се окаже много много напред от съседа"
    "За което красноречиво говори факта,че румънците пазаруват като луди бълг стоки и пълнят нашето черноморие,пренебрегвайки родното си... " Мммм, даааа, убеди ме! ;)

    Личи си, че "най-мразим да мислим", ама чак пък и да хабиш нещо, дето ти е оскъдно и никой не ти го иска. Прав си! Запази го за себе си! Току виж, ако дадеш още малко и би загубил някоя екзистенциална за теб способност, примерно да пишеш простотии и да си вярваш!
    Почивай си! Не ми отговаряй! ;)
  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    ... и все пак:

    "НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ Е ЦЕНТРАЛАТА НА ДАДЕНА ФИРМА,А КЪДЕ Е БИЗНЕСА Й!Защото точно бизнеса,/работата,производството/ СЪЗДАВА РАБ. МЕСТА"

    Тук съм съгласен с теб. Малко допирни точки на разсъждения имаме. Добре е, че все нещо общо се намира. :)
  • 10 Некой

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Знаеш ли? Мислех да ти обясня някой работи, но се отказах....
    Хората са казали: Аъла не к... за да го вкараш.
    Поздрави!
  • 11 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо поп":

    Попе,ще ти обясня бавно и доброжелателно:ПЕЧАЛБАТА ОТИВА В ЦЕНТРАЛАТА,А РАБОТНИТЕ МЕСТА И РЕСПЕКТИВНО ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА ОСТАВАТ В РЕГИОНА КЪДЕТО Е БИЗНЕСА!Както и ДАНЪЦИТЕ!Не съм в течение,но не разбирам как румънците са купили завода "Калиакра",а произвеждат в Румъния...ИЗНЕСЛИ СА ЗАВОДА НА ГРЪБ ОТ БГ ЛИ?И още -казваш че румънците имат пари и по-висок стандарт...Защо като е така,пазаруват от нас за по-евтино като клошари-НАЛИ ИМАТ ПАРИ?!И накрая -не че е толкова важно,но защо си се кръстил "поп",след като си си жив антихрист?:)

    Коментиран от #12

  • 12 Дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Завода го няма за,какви работни места говориш,какви
    печалби,като плащат само ДДС,което го взимат от български
    потребители за да го внесат в БГ хазна,печалбата директно
    пътува на север.
    И защо реши,че съм антихрист,заради това,че ти
    противореча и казвам истината,ли?

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дядо поп":

    Ааа...няма го казваш завода...Ами радвай се-един завод по-малко,което значи по.чиста България.Което пък значи повече туризъм и повече площ за с.стопанство.А ако наистина не си антихрист,приеми искреното ми "алелуя":)

    Коментиран от #15

  • 14 БББ

    1 1 Отговор
    Много дрънкане но фактите са следните! Нашите управляващи се кефят, че вдигнали мин. заплата до 460лв. и се канят да я "заковат" до 2020г., а при нашите съседи мин. заплата става 630лв. и до края на годината ще стигне 800лв. и както са я подкарали 2020г. може да мине доста над 1000лв. Къде са нашитеееее......
  • 15 drugiq s magareto

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Що се отнася до това ,че румънците пазаруват в България , напълно съм съгласен с теб но това доказва тезата ,че те са по добре от нас. У нас е евтино защото сме бедни ( ниска покупателна способност ) , ако бяхме по богати щеше да е обратното (пример за това е Македония една идея сме по добре от тях и от време на време минем за цигари или гориво) .Що се отнася за българското черноморие , че е пълно с румънци си прав , бил съм на море и аз в Румъния през юли водата беше изключително студена а пясъка не толкова ситен , може би за това предпочитат да дойдат тук заради топлата морска вода и хубавите плажове , но това не ни прави по добри( с по висок стандарт) просто природата и климата ни са по хубави .