Отидете към основна версия

8 894 14

Идва вълна от приватизация

  • приватизация-
  • пощи-
  • имоти

Управляващите подготвят нова вълна приватизация на държавни фирми. Само от Дипломатическите имоти в страната се очакват да бъдат спечелени стотици милиони левове. Най-скъпото дружество, за което вече не съществуват пречки да бъде приватизирано, е Агенцията за дипломатическите имоти, предаде бТВ.

„Капиталът ни е в размера на 73 милиона, те са разпределени - 34 самостоятелни сгради, 700 гаражи, офисни имоти и други нежилищни около 33. Имаме една почивна база на морето и една къща в Самоков в Боровец, коментира Иван Дойчевски, началник, отдел „Управление на имоти” в дружеството.

Годишната печалба на АДИС е три милиона лева.

„Аз съм сигурен, че АДИС не се стопанисва добре и ние търсим този сребърен фонда да се пълни с пари отнякъде, няма смисъл да стои това дружество леко отивайки пари в нечии други джобове отколкото е редно, имам сигнали че дружеството не се стопанисва добре, че много лица живеят в чуждестранните имоти за ниски наеми”, каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Иван Дойчевски предполага, че това е вариант правителството да усвои средства, които са му нужни.

Падна забраната за продажба и на Военното издателство и Аудиовидео Орфей. Аудиовидео Орфей трябва да се занимава с разпространение на български игрални и документални филми на видеокасети и DVD, има 4 студиа за заснемане на филми и реклами.

Капиталът на дружеството е над 112 милиона лева, в това число и над 500 декара в Бояна. Военното издателство е регистрирано с капитал над 3 милиона лева лева. Работи на загуба, но само сградата му на улица „Иван Вазов” струва поне три пъти повече.

Спасени от продажба засега са Български пощи.

„Именно затова исках да вкарам приватизация на пощите видяхте съпротивата, за да не станат като БДЖ тази година дълговете отиват към 10 милиона, коментира Николов.

Според синдикатите, дружеството се източва с неизгодни договори. Само договорът с частната охранителна фирма за извозване на парите е 10-12 милиона лева за година.

„Хората се притесняват да не бъде иззета чистата пощенска  дейност от пощите, каза Пламен Дончев. КТ „Подкрепа”.

Приватизацията е приоритет на ГЕРБ като дясна партия, твърдят управляващите. До момента държавните фирми само под шапката на министерството на икономиката са намалели наполовина.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини