Отидете към основна версия

4 554 6

Наше находище смъква цената на газа

  • миет-
  • газ-
  • шистов газ-
  • трайков
Снимка: БГНЕС

Сериозно намаление на цената на природния газ у нас прогнозира ресорният министър Трайчо Трайков при разработване на местните находища на ценната суровина. Става дума най-вече за залежите по Черноморския шелф, както и за находището край с. Девенци.

По предварителна оценка от находището на природен газ в Девенци ще има добив около 1 млрд. куб. м. газ годишно. „Ако този добив се реализира, това е много съществена част от нашата консумация – над 40% от вътрешното ни потребление”, обясни министърът. „Булгаргаз” има за задача да договори продажбата.

„Това е само най-пряката полза. Когато тези количества са по-големи, както разчитаме да стане в бъдеще, съм сигурен, че това ще има много чувствително отражение върху средната цена на газа, по която купуват българските потребители”, обясни Трайков пред журналисти. Това ще означава и около 30% поевтиняване на парното.

До средата на следващата година се очаква да бъде подписан концесионният договор с компанията "Трансатлантик", а от втората половина на година да започне добивът.

В момента българският природен газ е с около 40% по-евтин от този, който внасяме от Русия. Трайков е убеден, че добивът на местно ниво ще донесе позитиви, дори и да се добива от чужда компания концесионер.

В момента местният добив на природен газ у нас осигурява около 15% от годишното потребление на синьо гориво.

„Не изключвам всички останали технологии, но те са обект на много внимателно разглеждане”, отговори Трайков на въпроса дали в сметката включва и шистовия газ.

Днес срещу добиването на шистов газ по метода на хидравличното разбиване има протести в София и Добрич.

Министър Трайков коментира протестите с нуждата от повече аргументи в спора „за” и „против” шистовия  газ. Той е категоричен, че имаме и стратегическа, и икономическа полза. Сред аргументите са по-ниската цена, концесионните възнаграждения, създаването на работни места и други.

Американската компания „Шеврон”, която има интерес от шистовия газ у нас, със сигурност наблюдава ситуацията в България, заяви заместник-министър Делян Добрев. Той е категоричен, че американската компания трябва да започне да обяснява какво иска да направи у нас.

Подписването на договора с „Шеврон” не значи автоматично разрешение за започването на проучвателни дейности, обясни Трайков. Договорът е нужно условие инвеститорът да предостави проекта си за екологична оценка в ресорното МОСВ. По почти всички клаузи на договора е постигнато съгласие, но срок за подписването му още не може да бъде даден. В проекта е записано, че при екологична щета компанията носи неограничена отговорност. Иначе рисковете за околната среда тепърва ще се оценяват.

Второ газово хранилище ще има, увери министърът.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини