10 Декември, 2011 12:57 4 553 6

Наше находище смъква цената на газа

  • миет-
  • газ-
  • шистов газ-
  • трайков
Наше находище смъква цената на газа - 1
Снимка: БГНЕС

Сериозно намаление на цената на природния газ у нас прогнозира ресорният министър Трайчо Трайков при разработване на местните находища на ценната суровина. Става дума най-вече за залежите по Черноморския шелф, както и за находището край с. Девенци.

По предварителна оценка от находището на природен газ в Девенци ще има добив около 1 млрд. куб. м. газ годишно. „Ако този добив се реализира, това е много съществена част от нашата консумация – над 40% от вътрешното ни потребление”, обясни министърът. „Булгаргаз” има за задача да договори продажбата.

„Това е само най-пряката полза. Когато тези количества са по-големи, както разчитаме да стане в бъдеще, съм сигурен, че това ще има много чувствително отражение върху средната цена на газа, по която купуват българските потребители”, обясни Трайков пред журналисти. Това ще означава и около 30% поевтиняване на парното.

До средата на следващата година се очаква да бъде подписан концесионният договор с компанията "Трансатлантик", а от втората половина на година да започне добивът.

В момента българският природен газ е с около 40% по-евтин от този, който внасяме от Русия. Трайков е убеден, че добивът на местно ниво ще донесе позитиви, дори и да се добива от чужда компания концесионер.

В момента местният добив на природен газ у нас осигурява около 15% от годишното потребление на синьо гориво.

„Не изключвам всички останали технологии, но те са обект на много внимателно разглеждане”, отговори Трайков на въпроса дали в сметката включва и шистовия газ.

Днес срещу добиването на шистов газ по метода на хидравличното разбиване има протести в София и Добрич.

Министър Трайков коментира протестите с нуждата от повече аргументи в спора „за” и „против” шистовия  газ. Той е категоричен, че имаме и стратегическа, и икономическа полза. Сред аргументите са по-ниската цена, концесионните възнаграждения, създаването на работни места и други.

Американската компания „Шеврон”, която има интерес от шистовия газ у нас, със сигурност наблюдава ситуацията в България, заяви заместник-министър Делян Добрев. Той е категоричен, че американската компания трябва да започне да обяснява какво иска да направи у нас.

Подписването на договора с „Шеврон” не значи автоматично разрешение за започването на проучвателни дейности, обясни Трайков. Договорът е нужно условие инвеститорът да предостави проекта си за екологична оценка в ресорното МОСВ. По почти всички клаузи на договора е постигнато съгласие, но срок за подписването му още не може да бъде даден. В проекта е записано, че при екологична щета компанията носи неограничена отговорност. Иначе рисковете за околната среда тепърва ще се оценяват.

Второ газово хранилище ще има, увери министърът.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    0 1 Отговор
    Неспете прави вадете газта, и намалете цените
  • 2 дянко

    0 0 Отговор
    Блажени са вярващите.В Израел водата е по ефтина от България.
  • 3 Ую

    0 0 Отговор
    Когато на световните борси цената на петрола пада сигурно и в България пада цената на горивото.
  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    ТРАЙКОВ КАК МОЖЕ ДА КОМЕНТИРАШ ЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ЩЯЛА ДА ПАДНЕ КАТО ЯВНО СИ НИКОЙ ??? ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ПАК ЩЕ НАМЕРИ ПОВОД ЦЕНАТА ДА НЕ ПАДА ТА ТОКУ ВИЖ И ДА СЕ ВДИГНЕ ОЩЕ !? ТОЙ ВИ СЕ КАТЕРИ ПО ГЛАВИТЕ И НАПРАВО МАРШИРУВА ОТГОРЕ ВИ А ВИЕ МИШКУВАТЕ И НЕ МОЖЕТЕ И ДА ГО ПИПНЕТЕ С ПРЪСТ ! ВСИЧКИ ВИ ВИДЯХА КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ И БЕЗПОМОЩНИ ! ЛУКОЙЛ Е ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА И ТАМ ЗАКОНА ЯВНО Е ДРУГ ! КАК ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА САМО ОТ СМЕШНИЦИ НЕ МИ Е ЯСНО ??? ТА ТАКОВА МИ Е МНЕНИЕТО ЗА ГАЗТА ИМПЕРИЯТА – ЛУКОЙЛ И ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ,,РЕСОРЕН МИНИСТЪР" ТРАЙКОВ !
  • 5 ivan

    1 1 Отговор
    И тоя продава българия. То нали абревиатурата на ГЕРБ е Грабете евтино разпродавам българия. При екологична катастрофа шеврон ще ни покажат среден пръст
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    дрън дрън ще намалят друг път нали гледат печалбата