Last news in Fakti

12 Декември, 2011 12:03 2 093 0

Еколози: Отиваме към кафява, а не зелена енергия

  • замърсяване-
  • глобално затопляне-
  • шистов газ-
  • злато-
  • еколози

Очаква се ниска реколта на зърно догодина

Еколози: Отиваме към кафява, а не зелена енергия - 1
Протест срещу шистовия газ във Варна. Снимка: БГНЕС

България върви в обратна посока и поставя акцент върху изкопаемите горива, развивайки въгледобивна индустрия, газови находища, нови ТЕЦ-ове, а не алтернативни източници на енергия. Предупреждението дойде от представители на природозащитници, а поводът за тяхната пресконференция бе приключилата световна екологична среща в Дърбан, Южна Африка.

Това постава под съмнение намаляването на вредните емисии и борбата, която страната ни предприема  срещу климатичните изменения.

Така, вместо да развиваме зелена икономика,  ние отиваме към кафяви технологии, разчитащи най-вече на фосилни горива.

„Имаме треска за газ. Особено за шистов газ. Правителството нарича това алтернатива. Но алтернативата на фосилните горива не са фосилни горива, а Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)“, заяви Борислав Сандов от „Коалиция за климата“.

Петко Ковачев от Института за зелена политика призова властта да създаде условия за покачване на енергийната ефективност. Пример за това е санирането на сгради, като обновяването е направено за около 1,5% от сградния фонд у нас. Процентът е нищожен, коментира Ковачев и призова за насърчаване на тази дейност, която ще създаде нови работни места.

Адаптивните мерки за земеделските култури закъсняват, алармира още той.

Еколозите очакват и много ниска реколта от добива на зърно догодина. Ноември е най-сухият месец в историята до сега, а в комбинация с ниските температури това означава, че семената са измръзнали или не са покълнати. Според Борислав Сандов това особено много ще удари зърнените култури и реколтата за следващата година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА