15 Декември, 2011 13:09 2 274 11

Газпром дава пари срещу шистовия газ у нас? (обновена)

  • шистов газ-
  • мораториум

Експерти твърдят, че дяволът на шистовия газ не е толкова черен, еколозите не отстъпват за мораториума

Газпром дава пари срещу шистовия газ у нас? (обновена) - 1
Снимка: Факти.бг

Възможно е кампанията срещу шистовия газ у нас да се финансира от чужбина. С „косвени доказателства“ разполагат наши енергийни експерти, които дадоха пресконференция, за да обяснят, че т.нар пагубен и загробващ шистов газ неоснователно се използва за размахване на протестни знамена.

Замесени бяха големи енергийни компании, проруски интереси, „Газпром“, Китай,  както и манипулирани политически еколози.

Подробности трудно можеше да бъдат оповестени, тъй като половината  пресконференция мина в разправии, викове от залата и опити за изгонване на гости за остри възражения. 

Стана ясно само, че шистовият газ не трябва да се отхвърля първосигнално, а да се проучи и използва разумно.

„Тази кампания се води умишлено и агресивно с евтино захлупване на аргументите“, оплакаха се експертите.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, призова участниците в пресконференцията да декларират, че не са лобисти и не обслужват политически партии. От организацията ще протестират срещу законопроекта за мораториум над шистовия газ.

 

Екоактивистите

Борислав Сандов от Коалиция за климата нарече експертите „лобисти на американски компании и агенти на ДС“, размахвайки документи и автобиографии. Природозащитниците сериозно се съмняват, че шистовият газ ще донесе икономически приоритет на България, защото е крайно време българинът да забрави„обещания от типа „вервайте ми“.

Защитниците на природата припомниха, че „Шеврон“ е била глобявана за замърсявания.

Мариана Христова изтъкна, че в момента темата стои на тъмно – без яснота и законови разпоредби.

„Това, че една руска компания е казала, че шистовият газ е вреден – какво да кажем, когато е така“, отговори Сандов на обвиненията, че организаторите на протестите обслужват руски интереси. 

 

Експертите

„Има ли друг такъв случай в България – да има такъв огромен протест срещу нещо, което не съществува. В стадий на проучване е абсурдно е да се твърди, че нещо ще се наруши. Не бива да се противопоставят двете неща – или шистов газ, или чиста природа. Те могат хармонично да доведат до икономическо развитие“, заяви проф. Кристалина Стойкова, която още в началото уточни, че не е обвързана с политически партии.

Тя изтъкна, че добивът на въглища е много по-замърсяващ, отколкото шистовия газ. „Протестираме срещу възможността България да проучи нов, недокоснат енергиен източник. Смятам, че това е против националните ни интереси“, категоричен е проф. Стойкова.

Христо Казанджиев, инженерен специалист в сондирането, допълни, че през последните 5-6 години имат ограничаване на проучванията на наши енергийни находища. Акцията за шистовия газ той описа като елемент от тази политика.

„Никой не иска да разруши околната среда“, категорични са експертите.

Проучването за добива на шистов газ няма никаква опасност за околната среда, категорични са експертите. Тогава не се извършва т.нар. механично разбиване на скалните пластове, а се прави подробен анализ, който отнема години. Ето защо заинтересованата компания „Шеврон“ има намерение да започне работа през 2015 година.

 

Как стои въпросът в други страни?

Оказа се, че никоя от зелените организации не е против добива на шистов газ в Полша, а 90% от населението го поддържа. В САЩ пък замърсяването на питейната вода, приписвано на шистов газ, било предизвикано от отпадни води.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панче

    0 0 Отговор
    Пак поръчкова статия! Няма такива неща, че от вън се командва съпротивата срещу тези опасни методи на унищожение на природата на България! Будни българи го правят и ще спрат тази шизофрения да разбием природата за печалби нанякакви си концерни!
  • 2 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Да... Пък САЩ и Канада са балъци(добиват си от 100 години насам), а пък Полша са най-големите нали?!?! Всеки добив крие риск, но не тр да се преекспонират нещата! Еколозите са хипари, а тези дето добиват са алчни! Тр да ги съчетаем нещата, че да имаме високотехнологичен добив! Най-добре след 5-10 години, когато цените си заслужават риска!
  • 3 Георги

    0 0 Отговор
    http://www.eurochicago.com/2011/12/zashtitnitsi-na-dobiva-na-shistov-gaz-v-balgariya/comment-page-1/

    България- Пустиня, газов Ад, само долни Агенти и Доносници на ДС са способни да лобират за унищожението на Живота и природата в БГ.
  • 4 'айдука

    0 0 Отговор
    Важно е да се краде.Другото не е важно.
  • 5 Сандов

    0 0 Отговор
    Газпром е наел специална международна компания в областта на ПР и медийнните консултации да съветва нашите "еколози".
    Сандов има директна връзка с БСП и спецслужбите - обещано му е да се финансира политическите му проекти. Момчета иска да стане нов Кошлуков и на следващите избори да бъде в Парламента. Сумата която е вкарана в България е около 10 милиона евро. Екоталибаните изведнъж се разстроиха, че в Референдума изгубиха дебата и общественото мнение започна да се обръща. Взели са пари, направили са обещания и сега ..... затова ще гледате радикализация на действията и дори силови изцепки. Газпром няма да се даде без бой в България и да отстъпи влиянието си чрез газовите доставки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 плевенчанин

    0 0 Отговор
    Събууууудете се!!! Търгуват здравето ни за пари, техните пари обаче!!!
    Помнете Еквадор!

    Газпром дава пари, пък Шеврон не дава? Хайде де!!! Гласоподавателите не са тревопасни.
    Все на същите ги дават.

    А вие, които имате нивици в Добруджа, с. Девенци и другаде, мислите, че сте станете ШЕИХИ? - може би някои "КОНСУЛТАНТИ" да приберат някоя стотинка и парното да поевтинее с някоя стотинка. И това е то!
    БЪЛГАРСКО ЗДРАВЕ ЗА ПАРИТЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 син-куа-нон

    0 0 Отговор
    Какъв вкус имат химикалите които ще излеете във водоемите?
  • 11 Лазаров

    0 0 Отговор
    Господата еколози е по-добре да съберат малко информация, преди да врякат. Преди години бяхя в истерия за кабинковия лифт на Банско, на след като ги успокоиха с над 1 млн долара, разбраха, че няма страшно за околната среда. Заради тях в момента Витоша пустее и няма да има ски-сезон, а ако си направят труда да отидат в Алпите и Доломитите - сигурно охтика ще хванат. При всичките полемики около шистовия газ - никой не може да обвърже земетресения или отравяния на водите с метода на добиване. Това са технологии от 100 години и май се оказва, че природните катаклизми не са се увеличили. Моето мнение е , че не трябва една шайка безработни врякащи да определя държавната политика за енергийни източници.