Отидете към основна версия

1 861 12

Българите в чужбина вляха 1.5 млрд. лв.

  • пари-
  • българи-
  • чужбина
Снимка: Shutterstock

За периода януари-октомври българите, които живеят в чужбина, са изпратили на свои роднини в България 1.5 млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка (БНБ). Това прави 750 млн. EUR, което е с 10 млн. EUR по-малко в сравнение със същия период на 2016 г. Най-много пари сънародниците ни са ни превели през октомври 71 млн. EUR, а най-малко през август – 66.2 млн. EUR. Разглеждайки данните по държави, то най-много пари са дошли от българите, които живеят в САЩ, Испания и Гърция.

Важно е да се отбележи, че става дума за пари, които са били преведени през банки или други дружества. Сумата е по-голяма, тъй като част от нея влиза под формата на пари в брой и стоки купени зад граница.

Парите, които българите в чужбина са „влели” в българската икономика е почти толкова, колкото и преките чуждестранни инвестиции. Допреди няколко години тя надвишаване в пъти тази на предприемачите, но се наблюдава тенденция на обръщане, отчитат икономисти. За разглеждания период (от януари до октомври) преките чуждестранни инвестиции са 855.5 млн. EUR, сочат данните на БНБ. Това е със 6.2% по-малко в сравнение със същия период на 2016 г., когато те са възлизали на 912.8 млн. EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини