Отидете към основна версия

1 707 7

Измамените туристи ще си получат парите

  • клиент-
  • хотел-
  • условия-
  • велинград

Предплатените суми за неизползваните услуги от пакети за четиризвездния хотел във Велинград ще бъдат върнати и на туристите, които все още не са ги получили. Това ще стане чрез банков превод в първия работен ден след Великденските празници. „Работим от миналата седмица по този случай, от момента, в който стана ясно, че там има проблем. Целта е да бъдат заличени максимално неприятностите, които са претърпели тези хора, и преди всичко – да получат обратно парите си, каквото обещание хотелиерът даде”, каза по Нова ТВ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

За установени по време на инспекцията несъответствия със степента на категоризация на обекта предстои съставянето на два акта. Единият от тях е за липсата на сертификат за СПА центъра, като санкциите варират от 1000 до 5 000 лв. За останалите констатирани несъответствия санкциите по закон са от 1000 до 3000 лв. Обектът може да бъде затворен от КЗП, когато няма категоризация. За такива нарушения през мината година контролният орган е затворил над 100 обекта, каза още той.

При подобни на този случаи, при които не може да бъде изпълнено това, което е поето като ангажимент, търговецът е длъжен да компенсира клиентите си. Ако потребителите не получат съдействие от него, могат да се обръщат за съдействие и към КЗП. „Извършваме проверка, установяваме нарушението, съставяме съответните протоколи и актове, налагаме санкции. Ако туристите са по-голяма група и съставят протокол в твърдение, че търговецът е отказал да подпише документ за предявените претенции, това за нас е достатъчно доказателство, за да приемем, че хората са били поставени в ситуация, в която са претърпели неудобства”, обясни Маргаритов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини