Отидете към основна версия

6 234 16

Гинка Върбакова участва в 25 фирми, преди да купи ЧЕЗ

  • чез-
  • инерком-
  • гинка върбакова-
  • жельо бойчев

Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 г. досега

Изпратихме писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за фирмите, свързани с Гинка Върбакова и съпруга й. Стигнахме до 25 фирми, в които те пряко имат участие и са управители.

Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев на представянето на резултатите от работата на Комисията до момента. „Поискахме информация и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за Никола Молчев, което се коментира в един или друг контекст“, заяви той.

„Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 година досега. Как се осъществява изпълнението и контролът на тези инвестиции. Поискахме и одитните доклади от 2013 година досега“, каза още Жельо Бойчев.

Според него е станало ясно, че на 30 ноември миналата година „Инерком“ е била предпочетена от ЧЕЗ като купувач. Месеци по-късно новината официално беше съобщена. Службите трябва да отговорят какво са предприели за защита на интереса на държавата и потребителите, посочи Жельо Бойчев.

Българска банка е издала писмо за подкрепа за 80 млн. евро на "Инерком". Финансовата инжекция ще се използва от компанията за придобиване на българските активи на ЧЕЗ.

Това заяви Жельо Бойчев, председател на временната парламентарна комисия за сделката.

"Възникнаха въпроси с финансирането на сделката и евентуалното участие на български банки в нея. Изпратихме писмо с искане за цялата кореспонденция на Българската банка за развитие с "Инерком груп", съобщи още Жельо Бойчев.

Той отчете, че две са били основните цели на работа на комисията. "Кой по-точно е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са действията на българските институции. Бяха проведени три заседания на временната комисия. Бяха изслушани представители на Министерския съвет, главният прокурор и председателят на КЕВР", заяви депутатът.

Поискана е още и информация от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол за начина на провеждане на конкурса за избор на инвестиционен посредник по сделката през 2003 г. "Тя е предоставена, но е обемна и запознаването с нея ще отнеме време", съобщи още Бойчев.

Следващото заседание на комисията ще бъде на 17 април от 14.30 ч. Участие ще вземат още представители на КЕВР и министерството на енергетиката, както и на синдикатите. Представители на "Инерком България" също са потвърдили участие в заседанието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини