Last news in Fakti

12 Април, 2018 12:22 6 180 16

Гинка Върбакова участва в 25 фирми, преди да купи ЧЕЗ

  • чез-
  • инерком-
  • гинка върбакова-
  • жельо бойчев

Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 г. досега

Гинка Върбакова участва в 25 фирми, преди да купи ЧЕЗ - 1

Изпратихме писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за фирмите, свързани с Гинка Върбакова и съпруга й. Стигнахме до 25 фирми, в които те пряко имат участие и са управители.

Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев на представянето на резултатите от работата на Комисията до момента. „Поискахме информация и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за Никола Молчев, което се коментира в един или друг контекст“, заяви той.

„Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 година досега. Как се осъществява изпълнението и контролът на тези инвестиции. Поискахме и одитните доклади от 2013 година досега“, каза още Жельо Бойчев.

Според него е станало ясно, че на 30 ноември миналата година „Инерком“ е била предпочетена от ЧЕЗ като купувач. Месеци по-късно новината официално беше съобщена. Службите трябва да отговорят какво са предприели за защита на интереса на държавата и потребителите, посочи Жельо Бойчев.

Българска банка е издала писмо за подкрепа за 80 млн. евро на "Инерком". Финансовата инжекция ще се използва от компанията за придобиване на българските активи на ЧЕЗ.

Това заяви Жельо Бойчев, председател на временната парламентарна комисия за сделката.

"Възникнаха въпроси с финансирането на сделката и евентуалното участие на български банки в нея. Изпратихме писмо с искане за цялата кореспонденция на Българската банка за развитие с "Инерком груп", съобщи още Жельо Бойчев.

Той отчете, че две са били основните цели на работа на комисията. "Кой по-точно е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са действията на българските институции. Бяха проведени три заседания на временната комисия. Бяха изслушани представители на Министерския съвет, главният прокурор и председателят на КЕВР", заяви депутатът.

Поискана е още и информация от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол за начина на провеждане на конкурса за избор на инвестиционен посредник по сделката през 2003 г. "Тя е предоставена, но е обемна и запознаването с нея ще отнеме време", съобщи още Бойчев.

Следващото заседание на комисията ще бъде на 17 април от 14.30 ч. Участие ще вземат още представители на КЕВР и министерството на енергетиката, както и на синдикатите. Представители на "Инерком България" също са потвърдили участие в заседанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус кръстоносец

    33 9 Отговор
    В крайна сметка Бойко Б и компания успяха да си купят ЧЕЗ. България вече ще е дойна крава европейска и щастлива.
  • 2 The TRAPPER

    22 5 Отговор
    Защо не пишат коя е тази Българска банка , за да поискам и аз 80млн. евро ? Защото преди време попитах в дск за заем-10 000лв. , и ми казаха че трябва да работя, да имам имот на свое име , и да имам банкова сметка с 10 000лв.
  • 3 гост

    19 1 Отговор
    Пълен абсурд продължава да властва у нас. Никой не казва как тази сделка ще бъде финансирана, понеже това не са няколко хиляди, а стотици милиони. Когато фирмата е малка, с малък оборот и непознат директор, то е напълно допустимо държавата да се намеси. На Запад това няма как да се получи, селска фирмичка да купи тока на половин страна. И като го купи какво ще стане? Ще се разпродаде на парче ли? Ще приберат средствата и после нека съдят Гинка ли? Мъжлето на Гинка как участва в подобни сделки като е бил следствен за измами? Цацаров не смята това за проблем. Явно е кой го е извадил от списъка с разследваните тогава. Това е за крими секцията.
  • 4 Ботев

    7 1 Отговор
    Отлична "състезателка"! По една фирма (средно ) на година ... Това е светът ... отдавна. Любознателните си знаят..
  • 5 фирма на ГЕРБ

    14 0 Отговор
    Излиза, че всяка една мижава фирма в България, чрез банкови кредити може да купи каквото си иска. Тази "Инерком", която официално няма и 80 милиона собствени средства, купува бизнес за над милиард лева(като се включи и заемът на ЧЕЗ). А за да се отпуснат тези стотици милиони кредити, трябва да има "горещи препоръки" от много високо място. Т.е. "Инерком", без здрава подкрепа от управляващите, нямаше да може да купи нищо повече от апартамент в София....
  • 6 The TRAPPER

    16 0 Отговор
    Направили са запитване ??? Мен преди 2 год. ме изикаха в - ДАНС - точно така - В ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ , за да дам писменни показания за произхода на парите си за 3 стари апартамента. Тия съвсем се гъбаркат с народа. Народен съд, - затвор за всички виновни, конфискация на всичко в полза на държавата, и България - Президентска република.

    Коментиран от #10

  • 7 Гинко билоба

    12 1 Отговор
    Тази залюханата нали каза, че няма да вдига цената на тока. Сега ще вдигат тока! Вярно, че няма да го вдига Гинка, още не е финализирана сделката. Ах ах ах, хитреци ниедни! Купувате си места за ада!
  • 8 анонимен

    7 4 Отговор
    другари от БСП Вие нов социалистически затвор ли строите?
  • 9 сълзи и смях

    11 1 Отговор
    КОЙ ли е купувача?
    Защо БКП(БСП) не иска д акаже КОЙ е купувача????????
    Айде бе, Жельо, кажи КОЙ стои зад Гинка?
    Не казва???
    Защо ли?
    Ами защото БСП и ГЕРБ са една партия, туморни образования на един голям тумор, Партията МАЙКА, БКП!
    Това е истината, затваряйте театъра.
  • 10 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "The TRAPPER":

    Еми да беше отишъл със сериозен адвокат, кийто да им обясни на ДАНС, че апартаментите не ги ползваш за ядрени силози и на Цвъ Цвъ са два пъти повече, следователно два пъти повече застрашават НС. И спокойно можеше да им кажеш приказката на Любо Пенев за супата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    2 5 Отговор
    Комунягите не могат да се примирят, че техни поставени фирми и фирми с руски интереси не успяха на търга за ЧЕЗ. Много хейт господа другари, няма да гълтате както на времето с овчаровци, първановци и тем подобни комисиоонни от руски фирми и после всичко да се плаща от българския данъкоплатец. Радостно е, че българска фирма спечели търга, радостно е, че не е АЛЧНА ЧЕРВЕНА.
  • 13 анонимен

    0 0 Отговор
    Защо не ходите да си закопате АЕЦИТЕ с г-н Овчаров в Русия вместо да тровите собственото си население?
  • 14 анонимен

    0 0 Отговор
    докога българския данъкоплатец ще плаща сметките на БСП? Колко фалита направихте от началото на СССР и колко завода фалирахте след промените? Вие в това БСП имате ли мозъчни клетки изобщо?
  • 15 purit Gift

    0 0 Отговор
    ([email protected])

    Здравейте, аз съм г-ца подарък за чистота, заем заемодателят легитимен и надежден заем за заеми
    при ясни и разбираеми условия с 2% лихвен процент. от
    USD $ 12,000 до $ 8,000,000, само евро и паунда. Давам бизнес заеми,
    Лични заеми, студентски заеми, автомобилни заеми и заеми за плащане на сметките. ако ти
    нуждаят се от loana2
       трябва да направите, за да се свържете директно с мен
    В: ([email protected])
    Бог да те благослови.
    На Ваше разположение,
    Г-жа: подарък за чистота
    Имейл: ([email protected])

    Забележка: Целият отговор трябва да бъде изпратен до: ([email protected])
  • 16 purit Gift

    0 0 Отговор
    ([email protected])

    Здравейте, аз съм г-ца подарък за чистота, заем заемодателят легитимен и надежден заем за заеми
    при ясни и разбираеми условия с 2% лихвен процент. от
    USD $ 12,000 до $ 8,000,000, само евро и паунда. Давам бизнес заеми,
    Лични заеми, студентски заеми, автомобилни заеми и заеми за плащане на сметките. ако ти
    нуждаят се от loana2
       трябва да направите, за да се свържете директно с мен
    В: ([email protected])
    Бог да те благослови.
    На Ваше разположение,
    Г-жа: подарък за чистота
    Имейл: ([email protected])

    Забележка: Целият отговор трябва да бъде изпратен до: ([email protected])