17 Септември, 2018 21:49 8 038 20

Гинка Върбакова излиза от бизнеса си със слънчеви централи

  • гинка върбакова-
  • чез-
  • активи-
  • фотоволтаици
Гинка Върбакова излиза от бизнеса си със слънчеви централи - 1

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които се занимават с производство на слънчева енергия. Вероятната причина е опит да се спаси сделката с ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не разреши придобиването на компанията тъкмо с мотива, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия.

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които се занимават с производство на слънчева енергия. Вероятната причина е опит да се спаси сделката с ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не разреши придобиването на компанията тъкмо с мотива, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия.

През последните дни Върбакова е започнала разместване в шестте дружества, свързани със слънчеви централи, съобщава Mediapool. Тя е излязла от управата именно на дружествата с фотоволтаиците – "Диана хънт" ЕООД (което управлява едната ВЕИ централа в с. Мало Конаре), "Еко-Строй инженеринг" ЕООД (оперираща втората мощност в Мало Конаре); "Улер 2009" ЕООД (третата мощност в Мало Конаре); "Евро бетон" ЕООД (стопанисващо четвъртата централа в Мало Конаре) и "Риал Стейтс" ЕООД (отговаряща за двете фотоволтаични полета в с. Сбор, Сакарджа). Това е отразено на 12 и 13 септември в Търговския регистър.

Върбакова все още притежава 80 на сто от дружеството "Солар Грийн Енерджи", което на свой ред е собственик на горните пет фирми. Другите 20 процента във фирмата са на баща ѝ Никола Пайтаков чрез фирмата му "АВС Къмпани".

Според неназовани от медията анализатори това е вероятно стъпка Върбакова не да спаси сделката, а дадения депозит от 5 млн. евро при подписването на предварителния договор през февруари. Според него тя имаше срок от 9 месеца да доплати сделката. Това обаче е невъзможно заради позицията на антимонополната комисия, която Върбакова обжалва. Наскоро обаче се разбра, че съдът е насрочил дело по жалбата ѝ чак за следващата година.

От централата на ЧЕЗ коментират през медията, че Върбакова ги е информирала за предприетите стъпки, които целят приключването на сделката в срок.

Според КЗК, цитирана от сайта, няма смисъл от ново разглеждане на сделката, защото в решението по случая няма условие за разделяне с част от активите.

От "Инерком" обаче не са отговорили официално какви действия могат да се предприемат за финализирането на сделката с ЧЕЗ.

Припомняме, че придобиването на елдружеството предизвика сериозен скандал през февруари, а пет месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката. "Инерком" обжалва решението, но делото за разглеждане на казуса по същество е насрочено чак за май 2019 г., докато срокът за изплащане на сумата по придобивката изтича през ноември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    75 1 Отговор
    Щяла да влиза в бизнеса с лунни централи, че в България най-големи печалби се правят, когато е най-тъмно...

    Коментиран от #12

  • 2 гнида

    58 1 Отговор
    Тиквени фенери за Хелуин ли ще прави ?
  • 3 БАЙ ГАН4О

    40 5 Отговор
    За тази е подходящ електрически стол а не този на който седи
  • 4 mi ta ka

    18 2 Отговор
    ее кво стана много шум за нищо.?!
  • 5 Швейк

    32 3 Отговор
    Неистови опити да се спасят 5-те милиона депозит на Гинка. Но нали тая гъска ще купува ЧЕЗ за 360 милиона и какво са за нея 5 милиона.

    Коментиран от #6

  • 6 Петко

    3 26 Отговор

    До коментар #5 от "Швейк":

    Пет милиона за нея са това което за теб са 5лева гольо.
  • 7 гост

    33 2 Отговор
    С декларираният доход тази може да си сложи фотоволтаици на плевнята, но повече от това няма какво да направи. Какви милиони, какви пет лева я гонят? Никой ли не се пита как някаква лелка получава милиони заеми или пък още по-зле стотици милиони за придобиване на огромна фирма? Хайде банката да излезе и да предостави кредит на всеки собственик на малка фирма с показателите като на Гинка. Май няма такава банка.
  • 8 смок

    8 1 Отговор
    Да питам: Какъв е смисълът да повториш първите два параграфа?
  • 9 Иво

    25 0 Отговор
    Какво толкова се чудите онзи ден Ахмет Доган си купи най големият ТЕЦ в България за 48млн евро.и сега държавата ще му изкупува студения резерв за 27млн лева годишно,е ако това не е далавера здраве му кажи!
  • 10 Гинке селска пръчко

    14 1 Отговор
    Не можаха те набутат у големата лапаница,ма с тая проста физиономия нема как да стане
  • 11 Пешо

    12 1 Отговор
    А беше време за избори, когато патриотичен и идиотичен фронт тръба, че влязат ли във властта няма да допуснат вдигане цената на тока, а сега мълчание... Така е, Шумомера иска тишина.
  • 12 СМЕШНИКА

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    Да бе! А защо не продадоха ТЕЦ Варна на тъс умнътъ жина?! пък те да го дадат на хидроиндженера!!
  • 13 368

    2 0 Отговор
    Тези подготвят собствената си ЕКСПРОПРИЯЦИЯ. Така се започва. Така е било и преди 9 IX 1944 година.
  • 14 Рали

    4 1 Отговор
    Пак мъжа и прави някакви врътки и далавери с Бойко и врабчетата го знаят вече
  • 15 и мафията ние проста

    2 0 Отговор
    Айде мутри, дайте ми пари, дайте ми пари, хубави жени!
    Тая държава е за ликвидация, по бързата процедура.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ел техник

    1 0 Отговор
    С куци коне кушия не става. Да бяха подбрали някой по така, то Гинчето доста посто изглежда.
  • 18 12345

    2 0 Отговор
    леля Гинче голема бидзнесменка брех муахуаxa
  • 19 гост

    2 0 Отговор
    тая не знам каква е ама тия дето пускат новината да се научат да публикуват
  • 20 далавери

    0 0 Отговор
    Какво означава да излиза от бизнеса със слънчеви централи? Излиза от управлението им, или ги продава? Защото ако е първото, то е формалност, а тя остава собственик и мотивите на КЗК си остават в сила!