Отидете към основна версия

1 931 18

Томислав Дончев: 167 000 младежи не учат и не работят

  • ученици-
  • образование-
  • томислав дончев

Основната битка е за качествен човешки ресурс

167 хиляди млади не учат и не работят. Трябва да признаем, че имаме изгубено поколение.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията „Образование и труд“. Той участва на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в. „24 часа“, списание "Икономика" и "Кмета.бг".

България е с най-много млади хора, които нито учат, нито работят – 22% при 12% за Европа. За тях успехът не е свързан с полагане на усилия, а е въпрос на късмет.

„Ако има проблеми в пазара на труда, те не са само на терена на бизнеса, който трябва да предлага атрактивни заплати. Това е половината от разговора. Държавата е другата половина от разговора. Често не съзнаваме, че държавите и регионите се конкурираме за капитал, инвестиции, публично и частно инвестиране. И изпускаме, че основната битка е за кръв, за качествен човешки ресурс.

Движението на един човек зависи безспорно от заплатата, която ще получи, но и от инфраструктурата, сигурността, публичните услуги. Удивително е, че понякога наличието на места за забавление може да се окаже дори по-важно от размера на заплатата плюс или минус 5-10%. Колкото по-квалифицирана работна сила, толкова повече добавена стойност, по-високи заплати и по-високи приходи от данъци“, изтъкна вицепремиерът.

Според него фокусът върху българските общности в други държави, които лесно ще се интегрират и ще осигурят работна ръка за бизнеса, е добър.

Класическото разделение на начално, средно, висше образование ще е абсолютно неадекватно. Ще отидем към по-гъвкави форми на обучение, прогнозира Томислав Дончев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини