Last news in Fakti

11 Юни, 2018 14:41 1 919 18

Томислав Дончев: 167 000 младежи не учат и не работят

  • ученици-
  • образование-
  • томислав дончев

Основната битка е за качествен човешки ресурс

167 хиляди млади не учат и не работят. Трябва да признаем, че имаме изгубено поколение.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията „Образование и труд“. Той участва на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в. „24 часа“, списание "Икономика" и "Кмета.бг".

България е с най-много млади хора, които нито учат, нито работят – 22% при 12% за Европа. За тях успехът не е свързан с полагане на усилия, а е въпрос на късмет.

„Ако има проблеми в пазара на труда, те не са само на терена на бизнеса, който трябва да предлага атрактивни заплати. Това е половината от разговора. Държавата е другата половина от разговора. Често не съзнаваме, че държавите и регионите се конкурираме за капитал, инвестиции, публично и частно инвестиране. И изпускаме, че основната битка е за кръв, за качествен човешки ресурс.

Движението на един човек зависи безспорно от заплатата, която ще получи, но и от инфраструктурата, сигурността, публичните услуги. Удивително е, че понякога наличието на места за забавление може да се окаже дори по-важно от размера на заплатата плюс или минус 5-10%. Колкото по-квалифицирана работна сила, толкова повече добавена стойност, по-високи заплати и по-високи приходи от данъци“, изтъкна вицепремиерът.

Според него фокусът върху българските общности в други държави, които лесно ще се интегрират и ще осигурят работна ръка за бизнеса, е добър.

Класическото разделение на начално, средно, висше образование ще е абсолютно неадекватно. Ще отидем към по-гъвкави форми на обучение, прогнозира Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фенка

    29 8 Отговор
    Да ,това е вашият електорат и никога няма да работи ,защото получава помощи и "децки"!!!
  • 3 гйклг

    14 0 Отговор
    не е верно не са само цигани,има и други без 1ден трудов стаж дето получават пари всеки месец от чужбина и карат коли за по над 20к
  • 4 sadisty

    24 3 Отговор
    Вие изгонихте качествените хора от Българи, сега се прайте на ощипани госпожички ... и правите изкуствено етническо напревение, долни сте
  • 5 Анонимен

    16 2 Отговор
    Да направят 1500 лева минималната и всичко живо ще се квалифицира и ще работи.
    Ама много крадиениееее има !!!
  • 6 Ryty

    18 2 Отговор
    За какво да мисли един родител кокто взема 600 лв за ядене ли за сметки за образование на децата си, противни митри крадливи
  • 7 Kostadin Xzios

    5 4 Отговор
    За какво да работя? Има кой да ме храни!
  • 8 111

    14 0 Отговор
    Защото образованието е платено ,а работата не.
  • 9 Миризливия Пор

    6 2 Отговор
    Много са ми интересни когато излязат и изреват "ама младите не искат да учат". Всичко господа идва до мотивацията, учиш добре 17 години (което си е куп разходи), кандидатстваш и започваш работа, засипват те с куп отговорности и задължения, не знаеш кога си на работа и кога ще се прибереш (план имаш да изпълняваш). И така докато един ден не осъзнаваш че работиш за 8-900 лева освен ако шефа не реши да те изкара некадърник за да те резне нещо. А всяка сутрин минаваш покрай един ухилен СОТ-аджия на който длъжностната му характеристика е само да си стои на мястото и да казва "добър ден" усмихнат и той работи за 600... нормирано работно време, овъртайма му се плаща избутал е с 3-ка средното и т'ва е.

    Е, това го виждат и малките деца. Как да бъдат мотивирани да учат, изкарват добри оценки и да станат добри професионалисти след като виждат как онзи, който подпира вратата цял ден изкарва почти същите пари като този който се гърби много повече а реално изкарва по-малко?

    Нека да помислим над това, ако има мотивация нещата сами ще се наредят.
  • 10 Винкело

    5 1 Отговор
    Защо не вземете да освободите от присъствието си...общините, кметствата, всички държавни учереждения, министерствата бъкат от посредственост и некадърност, а на долу - зверска малумщина и връзкарство!Може ли да ми кажете по - прост премиер в ЕС от нашия, а кой си е избрал да го обгради...и вече няколко мандата да цица държавната ясла!Е, питате защо не работели младите.., ми тези дето си ги оставихте, ги научихте да са прости, и да чакат на готово, защото за друго не стават.Те не са заплаха за Вас, ма и полза няма от тях!..ами само разход и бъдещ апокалипсис от мизерия и неграмотност, с качествен матерял..от Горе, та до кварталната кръчма..Всичко се крепи на магия ..и заеми от ЕС!С Вас - толкоз!
  • 11 Ефтини сензации

    3 3 Отговор
    Нормално за простолюдието рожба на комунистическото поколение.

    Те са възпитавани в духа на андрешковщината и в това как да откраднеш за да си по добре.
    Навремето като идваше края на комунягите, си мислехме, че нещата ше се оправят бързо, тогава не си давахме сметка, че комунизмът освен репресиите е отровил съзнанието на поколения българи...
  • 12 jambazina

    8 1 Отговор
    Ами Господин Плешив, когато Вашата партия взе властта, тия 167 000 младежи са били все още деца!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Расулюлах

    0 0 Отговор
    Всеки които им работи на тея е съочасник в престъпленията им защото така ги прави тях още по богати а себе си още по беден и нещастен
  • 15 Расулюлах

    0 0 Отговор
    И не ми разправяите че с 1500лв минимална нещата щели се оправят на запад това е социялна помощ за да не умреш от глад и да не чупиш витрини за да преживяваш а тука ше е заплата?
  • 16 Расулюлах

    0 0 Отговор
    Трябва всеки бизнес които не генерира достоини доходи а именно под 2500лв да се криминализира и разни бизнес решения от рода ама ние ше го направим това по ефтино да се изкоренят защото се получава нещо от сорта ама ние ше мизерстваме повече само и само на вас да ви е ефтино не това да са изкорени
  • 17 Мартин

    0 0 Отговор
    При тези заплати на младите им е по-изгодна да не работят... Като ти дават 500 лева по малките градове, от които ще дадеш 100 лева за транспорт до работа, 100 лева за дрехи за работа, 200 лева да ядеш, докато си на работа. Еми по-насметка ти е да си седиш у вас.
    Това са 10% от тия 167 хиляди, останалите 90% са цигани научени да не правят нищо, които в този момент и да искат - няма как да работят, защото не умеят да правят нищо, а за нищо в частният сектор никой не плаща.
  • 18 Мартин

    4 0 Отговор
    След 12 години в училище, 4 в за Бакалавър и 1 за Магистър получавам 1000 лева нетна заплата в София, работейки по специалността си в една от най-големите компании в света. Същевременно магазинерката в мола взима 1500, сервитьорките и барманите в добрите заведения взимат по 2-3000 лева. При наеми започващи от 500 лева, без сметки, как да стане? За какво учих? За самочувствие? За престиж? За да зарадвам родителите си, че съм взел диплома?
    Когато не виждаш перспектива - нямаш мотивация.
    В развитите страни знаеш, че бизнеса те чака да завършиш и ако учиш добре ще си подсигурен. Дават се стипендии за да може наистина да учиш, а не да бачкаш на смени и да ходиш зомбиран на лекции и то когато можеш. Не може да казвате "Фокусирай се върху ученето", ами пари от къде? Шепа са хората, чиито родители могат да подсигурят спокойно образование на децата си, пак заради вас. Докато вие лапате и пращате децата си в престижни университети, другите копат и отделят от хляба си за същото. Баща ми е лекър с 30 годишен стаж и взима 1100 лева заплата, това са пари за една ваша вечеря.