Отидете към основна версия

1 481 13

България се нуждае от таланти и професионалисти

  • ученици-
  • образование-
  • софия-
  • кмет-
  • кмет

Предлагат да се създаде дигитална карта за нуждите на бизнеса

Истината е, че ще започна от борбата за хора и професионалисти. В Европа това е една от основните битки, докато в Африка тя е за ресурси. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от "24 часа", КРИБ, списание "Икономика" и "Кмета.бг".

„Преди година –две бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, сега те търсят всякаква. Бизнесът е готов да обучи хората, само и само да наеме служители и работници“, каза още Екатерина Захариева. Според нея в борбата за привличане на таланти трябва де се включат и консулските служби на България, които имат неизползван потенциал.

Министерството на туризма ще създаде център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, за да се гарантира първо връзката на бизнеса с образованието и на второ мястото доброто качество на работната ръка. Това разкри министърът на туризма Николина Ангелкова.

След облекчения внос на работници от трети страни, тази година в туризма ще бъдат наети 5000 сезонни работници от чужбина. Проблем е, че след изтичането на визата, работниците трябва да напуснат България, за да кандидатстват за нова.

Преди две години създадохме Общинска агенция за инвестиции. Заедно с нея подготвяме дигитална карта за бизнесът и образованието на територията на София. Очаквам наесен, най-късно до края на годината да бъде готова, като разчитам на учебните заведения и представители на бизнеса да съберат информацията. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

София привлича все повече инвестиции, наличието на образовани хора е сериозен потенциал - те са над 50% от работещите. Над 700 хил. души са заетите в столицата, което е над 72%. Работната сила в София е една пета от тази в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини