Отидете към основна версия

8 182 4

Показаха най-хубавите череши в Кюстендил (СНИМКИ)

  • череша-
  • празник-
  • кюстендил
Снимки: М. Богданова ©

Безспорно България е известна с плодородната си земя, която ражда едни от най-вкусните плодове и зеленчуци. Да – през последните години производството намалява, а и част от продукцията подминава българските сергии на път за чуждестранни пазари, предимно в Западна Европа.

Всеки български регион е известен с производството на даден плод или зеленчук и въпреки намаления добив успява да привлече хора от цялата страна и чужбина и да представи продукцията си. В съботния ден българи, а и чужденци се насочиха към Кюстендил, където за 11-та поредна година се проведе Празникът на черешата. Страната ни се нарежда на 14-то място в света по площи и продукция от общо 68 държави, които произвеждат сладкия плод. В ТОП 3 по производство са Турция, Ирак и САЩ. В света са познати над 90 сорта череши.

„Тази година реколтата е добра, но за съжаление в някои райони на страната паднаха градушки и унищожиха част от нея. Продукцията продължава да се събира и все още не е ясно колко точно ще е тя”, уточниха за ФАКТИ производители. В област Кюстендил се отглеждат близо 19 000 декара череши. Това е с около 1000 декара повече в сравнение с 2017 г., заявиха специалисти от Института по земеделие.

На тазгодишния празник се състоя конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Последното изключително много затрудни комисията, тъй като можеха да се видят шедьоври изрисувани с череши. Наградният фонд беше 6000 лв.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини