Отидете към основна версия

19 067 36

Домусчиев подписа договор за милиони с Китай

  • кирил домусчиев-
  • китай-
  • договор-
  • 16+1

Договорът на стойност 135 милиона долара бе подписан днес в Министерския съвет в присъствието на премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян

Доверието между две страни не се гради лесно. За да спечелиш уважението на голяма китайска финансова институция, се изисква професионализъм, иновативни идеи, компетентност и представяне на дългосрочен и устойчив бизнес модел. Това написа в своя фейсбук профил председателят на КРИБ и представител на българския бизнес Кирил Домусчиев по повод отпуснатото финансиране от Китайската „Ексимбанк“ (The Export-Import Bank of China) за изграждане на 6 супермодерни високоефективни екологични кораба за Параходство „Български морски флот“ (БМФ).

Договорът на стойност 135 милиона долара бе подписан днес в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян.

Става въпрос за 45-хиляди тонни бълкери (б.а. - кораби за превоз на насипни товари) от последно поколение, с 30% по-нисък разход на гориво спрямо досегашните съдове със същия DWT. Те са и с по-голяма кубатура на товарните помещения, което повишава ефективността им, обясни пред Novini.bg изпълнителният директор на БМФ к.д.п. Александър. И 6-те нови кораба са с ледови клас - за плаване в Северния Атлантик и Балтика, което им дава възможност да преодоляват ледени полета с дебелина на леда до 40 см без асистенция. Плавателните съдове бяха поръчани преди близо година и вече са в строеж.

Шестте нови кораба на БМФ ще носят имена на български планини и върхове, като Плана, Миджур, Мальовица, Бузлуджа и др.

Ето пълния текст на изявлението на Кирил Домусчиев:

Доверието между две страни не се гради лесно. За да спечелиш уважението на голяма китайска финансова институция, се изисква професионализъм, иновативни идеи, компетентност и представяне на дългосрочен и устойчив бизнес модел. Новата мащабна инвестиция, която е 135 милиона долара, ще се осъществи благодарение на целия екип на БМФ. Колеги, благодарности и поздрави на всички!

Присъствието на премиерите на България и Китай подчертава вашия безспорен професионализъм. След финансирането по плана "Юнкер", държавата с една от най-добре развитите икономика в света подкрепи наша компания. Това несъмнено носи престиж и авторитет не само на Български Морски Флот, а на България и родния бизнес като цяло, и може да отвори нови хоризонти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини