Last news in Fakti

7 Юли, 2018 12:32, обновена 7 Юли, 2018 16:08 4 442 17

Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн

  • 16+1-
  • бойко борисов-
  • западни балкани-
  • източна европа

Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа, заяви Борисов

Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн - 1

Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел да разделяме Общността, както се опасяват някои. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се провежда в София.

По думите му днешната инициатива е полезна както за държавите-членки на ЕС, така и за западнобалканските страни. “Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на ЕС. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат", каза Борисов.

Премиерът посочи, че българският приоритет за перспективата за региона остава в европейския дневен ред. „Имаме големи възможности. Западните Балканите не могат да се разглеждат отделно”, каза Борисов и посочи, че всеки един проект за свързаност засяга и държавите от Централна и Източна Европа. „Имаме рядък шанс. Китай гледа много положително на тези процеси и всяка страна има възможност да увеличи своя БВП, изграждайки своята транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура“, заяви още Бойко Борисов. Той допълни още, че когато няколко страни се обединят около един проект реализацията му би могла да стане много по-лесна.

Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн

„Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“. Това заяви по време на форума председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ. Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн

Министър-председателят Бойко Борисов приветства и участието на представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка на бизнес форума. В бизнес форума днес участие взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн
Ли Къцян: Разбрахме се за внос на 10 млн. тона тютюн

Разбрахме се за внос на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, съобщи Фокус.

"Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните от Централна и Източна Европа“, заяви Ли Къцян.

„Неведнъж министър-председателят Борисов изрази намерението си за взаимоотношения с Китай – например за вноса продукти от тютюневи изделия, защото от това зависи поминъка на много хора от тази страна. Според мен не е достатъчно да има само взаимно разбирателство, но и взаимно да се разбираме, когато някой помоли за нещо“, отбеляза китайският премиер.

„Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай. Ще се радваме да можем да отговорим на потребностите, споделени от нашия добър приятел. Освен това да разглеждаме това като развитие на нашия пазар“, каза Ли Къцян.

„Надявам се да няма недоразумение по отношение на това взаимно разбирателство и подкрепа. Китай е голяма страна. Тя се намира в процес на развитие и прави всичко възможно да подпомага и други страни, които също се стремят към развитие. На първо място нашата цел е да постигнем взаимна изгода“, допълни той.

„Срещата в София ни отвежда още по-напред по отношение на сътрудничеството ни. Китай ще се радва да види по съответните срокове присъединяването и на другите страни от Централна и Източна Европа, които още не са в ЕС“, отбеляза още китайският премиер.

Във връзка с вноса на тютюн към Китай българският министър-председател Бойко Борисов коментира:

„Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“.

Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа, каза още премиерът.

"Приветствам думите на китайския премиер Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики“, заяви Борисов, като допълни, че това не само опровергава критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н.

По думите му Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни.

„Това е рядък шанс да се даде тласък в европейското и китайското сътрудничество“, заяви българският премиер. Той отчете, че след посещението си в България китайският премиер ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Всичко, което правим, е открито и правилата, които има ЕС ще бъдат спазвани. Не случайно решихме и да създадем център, който да подпомогне бизнеса между европейските държави и Китай. Това е много добро начало“, посочи още Борисов.

„В изказванията на всички премиери се вижда, че навсякъде има „16+1“ - дали във сферата на културата, образованието или иновациите. Всяка една държава има свои инициативи и ние като ръководители на своите правителства трябва да пращаме представители от най-високите нива, за да участват в тях и да ни информират“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еййй тоя

    13 4 Отговор
    чува ли се какво говори...китай бил за една силна европа ??? не чета ли новините боко , че тръмп увеличи данъците на китайският внос за да защити американската промишленост от китайските дъмпингови цени и т неспазването на интелектуалната собственост . сега изкара китайците благодетели нищо , че откраднаха милиони работни места в европа....дори работните места във волво от швеция ги прехвърлят в китай !! а китайците строят магистрали но с китайски работници и печалбата заминава към китай...а и лихви ще им плащаме
  • 2 Хк+йххххйххх

    15 3 Отговор
    Цв Цв скоро каза че Китаи е заплаха. Не знам на кой да вярвам вече.
  • 3 Пешо

    18 5 Отговор
    Не вярвам в България и един лев да влезе. Съседните страни пак ще си оплетат кошниците, а ние пак ще се прецакаме. Нали ФАЩ и Брюксел ни управляват - няма да допуснат нищо хубаво да ни се случва.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пешо кантара

    10 0 Отговор
    И преводачката без акъл и авторката на статията тоже:Само за инфо-производство на тютюн в България по години в тонове.
    Най-силна година 1976-142.6 хил.тона
    1988-90 хил.тона
    1990-56 хил.тона
    1995-11,7 хил.тона-най-нисък добив
    1998-29,6 хил.тона
    И сега малко да помислим колко хора в България трябва да гледат тютюн за производството на 10 мил.тона?
  • 6 Лъжа е

    11 0 Отговор
    Навярно става въпрос за килограми а не за тонове.
    И не са компютри а са компоти.
  • 7 дебело дебело

    9 1 Отговор
    "Разбрахме се за внос на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай."
    Пак е уредил дебелия си брат Шиши и дори се хвали с това !? Вероятно за компенсация заради "проблема" с електронните цигарки ?
  • 8 Bahti

    5 1 Отговор
    Роби!
  • 9 Bahti

    2 0 Отговор
    Свободата на Словото има свойството на Хартия! РЪКОПИСИТЕ НЕ ГОРЯТ.
  • 10 Льо Матрикс

    14 2 Отговор
    10 МЛН. ТОНА ТЮТЮН! - Боцко има ли представа от числа? Как може да договори 10 млн. тона след като ние не можем да произведем такова количество. "Ше тряя" да засадим и турската територия за да осигурим на китайците "тутуна". Тъй е! Онзи с филиите с мас, хабер нея какви ги дрънка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Bahti

    9 0 Отговор
    Задачка. Коя партия я крепят Тютюн? И нали баце каза че е вредно да се пуши!
  • 13 Морук

    7 0 Отговор
    От градинката в банкя ши ще ги изкараш,ние толкова пшеница зорлен добиваме,вай боко вай,хептен за балъци на взе
  • 14 Grammar

    6 0 Отговор
    Човекът каза '10 милиона тютюневи листа" и преводача го повтори коректно.
  • 15 Дам

    7 1 Отговор
    Борко, изнасяше агнета за Катар, после лавандула за Саудитска Арабия, сега ще изнася тютюн за Китай, чакаме да почнем да изнасяме и връзки за обувки за Гренландия :)
  • 16 язък

    3 0 Отговор
    Ярък за хвалеше то, Б око. Пак излъга за големите инвестиции.Идват,ама не тук.В Китай корупция,кражба=на смъртна присъда.
  • 17 Тошо

    1 0 Отговор
    10млн тона тютюн????и кой ще го произведе това количество?тия мсй си дрънкат квото им падне...освен ако европа не е решила да постави тютюна като приоритет за континента
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове