Отидете към основна версия

1 307 2

"Булгаргаз" взима 60 млн. лв. заем от Корпоративна банка

  • булгаргаз-
  • корпоративна търговска банка

"Булгаргаз" тегли заем от 60 млн. лв. от Корпоративна търговска банка, с който ще поеме текущите си плащания. С парите държавната компания ще се разплати за доставките на руски газ, съобщава вестник "Труд".

Банката беше избрана чрез конкурс, обявен в края на декември, след като Българският енергиен холдинг, който е собственик на "Булгаргаз", отказа да даде пари на под формата на текущ заем.

Компанията се задъхваше да плаща доставките на "Газпром", тъй като към нея самата има натрупани дългове най-вече от страна на топлофикационните дружества.

Паралелно с това енергийният регулатор задържа цените на синьото гориво, което се продава на потребителите на вътрешния пазар. Българският енергиен холдинг, който е собственик на "Булгаргаз", отказа да даде пари на под формата на текущ заем.

Корпоративна търговска банка е била единственият участник в конкурса. Главното условие в поръчката на “Булгаргаз” беше кредитната институция да има активи от поне 300 млн. лв. и да е изпълнявала подобни поръчки. Заемът от е за 3 години, като оскъпяването по него е 5.7 млн. лв.

Към края на третото тримесечие на миналата година "Булгаргаз" държеше в банката на Цветан Василев 72 млн. долара под формата на депозит.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини