Last news in Fakti

25 Септември, 2012 15:32 1 215 2

"Булгаргаз" е теглил заем, за да купи газ

  • булгаргаз

Синьото гориво поевтинява с 0,67% от октомври

"Булгаргаз" е теглил заем, за да купи газ - 1
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" е изтеглил заем от кредитна институция, за да може да купи природен газ, дружеството се намира в много тежко финансово състояние, призна Александър Петров, началник управление "лицензионна дейност и корпоративни отношения" в дружеството.

Недовзетият приход на "Булгаргаз" се оценява от ръководството на дружеството вече на около 300 милиона лева, а според изчисленията на ДКЕВР става дума не за 300, а за 250 милиона лева.

"В предстоящото тримесечие ще използваме максимално възможностите на газохранилището в Чирен и планираме добив до края на годината на около 210 милиона кубически метра газ от общо 380 милиона кубически метра газ запаси и за следващото тримесечие ще останат около 170 милиона кубически метра", обясни Александър Петров. "При обичайното увеличено потребление на газ от страна на топлофикационните дружества през зимните месеци и по-специално през първите три месеца, има сериозна опасност да има известен недостиг на количествата газ, предвид обемите, които ще останат в Чирен", изтъкна Петров.

В момента преговаряме с руската страна и до средата на ноември трябва да има подписан договор за доставка на природен газ за следващия период от 1 януари 2013 година, припомни Александър Петров.

Цената на синьото гориво ще поевтинее с 0,67 процента от 1-ви октомври. Това заяви председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев след днешното заседание. Въпреки договорената 11-процентна отстъпка с руската страна топлоенергията няма как да поевтинее със задна дата, допълни Семерджиев. Той смята, че на този етап "Булгаргаз" може да си позволи да отложи компенсирането на недовзетия приход от около 250 милиона лева, тъй като новите договори за доставка на дружеството ще осигурят необходимите приходи. Основният проблем на "Булгаргаз" е неплащането на газа, който той доставя на топлофикационните дружества и по-точно на „Топлофикация” София.

ДКЕВР няма да води преговори с производителите на зелена енергия, беше категоричен Семерджиев. Той твърди, че таксите за достъп трябва да се платят от производителите на екологична енергия поради факта, че те водят до допълнителни разходи при поддържането на електропреносната мрежа. Според Ангел Семерджиев вече е уточнено колко мощности от възобновяеми енергийни източници са се присъединили към енергопреносната система до месец юли тази година - това са 750-800 мегавата. По изчисленията на енергийния регулатор България вече има достатъчно източници на възобновяема енергия - толкова, колкото са били предвидени до 2020 година.

Не предвиждаме да се стигне до недостиг на природен газ, заяви категорично изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Обикновено за един добивен сезон за периода от октомври до март-април следващата година от газохранилището в Чирен се използва около 380-400 милиона кубически метра природен газ. Ние преценихме през тази година да не надвишаваме това количество по две причини. Едната от тях е липсата на свежи пари, с които да закупим по-голямо количество газ.

Втората причина, която е още по-важна е, че малко или много в момента се борим да постигнем нов договор за доставка на синьо гориво, който да бъде с оптимизирани параметри. Ако този договор се състои, няма икономическа логика да нагнетяваме повече от едни от най-скъпите количества природен газ. Това само би утежнило следващите ценови периоди", обясни Гогов.

"Ако цената на газа от първи януари е 100 единици, а ние в газохранилището имаме газ, осчетоводен на 110 единици, добивайки го той само ще оскъпи крайната продажна цена. Нашата идея е така да направим, че към първи април 2013 година целият скъп газ в Чирен вече да не е наличен и да можем от първи април да нагнетяваме газ с по-добри параметри", добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    0 0 Отговор
    А истинската картинка е малко по-различна, но нито брадатия Семерджиев, нито Гогов имат желание да я кажат и тя е:
    Ние ще ползваме газ от военновременните запаси (или такива за извънредни ситуации) през мирно време. Връх на неграмотното управление на един недоучен човек!

    Коментиран от #2

  • 2 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЗ":

    И ти ли си запознат с истинската картинка?

    Булгаргаз си е добре и без да ближеме х** на Русия ;)