Отидете към основна версия

990 2

Мартин Димитров: Какво ще правим с 3 млрд. лв. дефицит

  • дефицит-
  • бюджет-
  • мартин димитров-
  • симеон дянков

Големият въпрос е какво става с фискалния резерв - той е на критичния минимум, там са само парите по Сребърния фонд и фонд "Козлодуй", заяви във въпрос към финансовия министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол председателят на СДС Мартин Димитров.

За първи път българската държава няма свободни средства, положението е много сериозно, добави Димитров. Затова настоявам пред министъра на финансите Симеон Дянков да има конкретен план как покриваме 3 млрд. лева дефицит, от които 1 млрд. лева бюджетен дефицит и 2 млрд. лева - за покриване плащане по външния дълг, уточни депутатът, преди да зададе своя въпрос към министъра на парламентарния контрол.

Това е непосредствен проблем, който трябва да решим, подчерта Димитров. Гърция е пред фалит и ако на този фон българската държава започне да изглежда неплатежоспособна, има риск да ни свалят кредитния рейтинг, предупреди синият народен представител. А, ако това се случи, означава да се вдигнат лихвените проценти, което е страшно и ако българското правителство продължи да изглежда неплатежоспособно и няма план, рискът изглежда реален и осезаем, убеден е той.

Мартин Димитров се съгласи, че има огромни ями от контрабандата в бюджета. Въпросът е защо по пазарите се продават контрабандни цигари и много често полицаите седят и гледат, възмущава се той. "Аз съм непушач, обикалям пазарите в София и виждам, че те се продават навсякъде, което е скандално. Това означава, че ГЕРБ и правителството толерират тази контрабанда", каза депутатът. Ще задам на министър Дянков и този въпрос, добави Мартин Димитров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ще намалят ли ДДС - ясно през май

    Финансовият министър Симеон Дянков съобщи в Русе, че най-вероятно през май ще бъде взето решение за намаляване на ДДС, предаде БНР.  &bdqu ...
    10.03.2012
    1 325
    1