Last news in Fakti

9 Март, 2012 12:04 986 2

Мартин Димитров: Какво ще правим с 3 млрд. лв. дефицит

  • дефицит-
  • бюджет-
  • мартин димитров-
  • симеон дянков

Големият въпрос е какво става с фискалния резерв - той е на критичния минимум, там са само парите по Сребърния фонд и фонд "Козлодуй", заяви във въпрос към финансовия министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол председателят на СДС Мартин Димитров.

За първи път българската държава няма свободни средства, положението е много сериозно, добави Димитров. Затова настоявам пред министъра на финансите Симеон Дянков да има конкретен план как покриваме 3 млрд. лева дефицит, от които 1 млрд. лева бюджетен дефицит и 2 млрд. лева - за покриване плащане по външния дълг, уточни депутатът, преди да зададе своя въпрос към министъра на парламентарния контрол.

Това е непосредствен проблем, който трябва да решим, подчерта Димитров. Гърция е пред фалит и ако на този фон българската държава започне да изглежда неплатежоспособна, има риск да ни свалят кредитния рейтинг, предупреди синият народен представител. А, ако това се случи, означава да се вдигнат лихвените проценти, което е страшно и ако българското правителство продължи да изглежда неплатежоспособно и няма план, рискът изглежда реален и осезаем, убеден е той.

Мартин Димитров се съгласи, че има огромни ями от контрабандата в бюджета. Въпросът е защо по пазарите се продават контрабандни цигари и много често полицаите седят и гледат, възмущава се той. "Аз съм непушач, обикалям пазарите в София и виждам, че те се продават навсякъде, което е скандално. Това означава, че ГЕРБ и правителството толерират тази контрабанда", каза депутатът. Ще задам на министър Дянков и този въпрос, добави Мартин Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pers

    0 0 Отговор
    А бе Мартине, накъде ще ги дигат тия лихвени проценти бе мойто момче, ти маи забраи, че в България лихвите са едни от най-високите в света, да не говорим за европа...
    Ама лаф да става... Иначе си прав за дефицита. Тия кюмбели издухаха сичко ...
  • 2 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Г-н Димитров има много къса памет. По времето на правителството на Иван Костов сме имали най-нисък финансов резерв. Следващият най-нисък резерв е по времето на Сакс Кобурготски. Тогава дори се прибягна до продажба на доста държавни облигации при много неизгодни условия само за да покрием лихвите по външния дълг. Дори да се стигне до това и в момента, имаме доста солиден статут за полушаване на много ниска лихва по нова емисия на облигации. На кратко СДС търси новина където я няма!