Отидете към основна версия

7 528 9

Гърция цака туризма ни с бързи визи за руснаци

  • виза-
  • русия-
  • гърция-
  • туристи

Министерството на външните работи на Гърция е разпоредило да се опростят процедурите по издаването на шенгенски визи за руснаци. Мярката цели да се подпомогне туризма като стратегически отрасъл за местната икономика, съобщават местни специализирани блогове.

Целта е да се привлекат максимален брой от руските туристи, които през последните две години бяха съблазнени с по-ниски цени от турските курорти.

Според разпоредбите, консулските отдели трябва да издават визите до 48 часа. Освен това те имат възможността да издават визи за многократно влизане в Гърция от половин до 5 години на тези руснаци, които са посещавали вече страната и не са регистрирани в полицейските масиви.

Препоръчва се на консулските отдели да се възползват от възможността да издават безплатни визи на деца до 12 години, студенти, преподаватели, учени , представители на културата, спортисти и други.

Мерките, предприети от външния министър Ставрос Димас, са в подкрепа на туристическата индустрия, която осигурява около 30% от БВП. Експерти смятат, че тя може да изтегли страната от дълговата криза.

През 2011 г. българските консулски служби в Руската федерация са издали 390 882 визи за руски граждани,

което е с 32 % повече спрямо 2010 г. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Консулската служба в Москва отчита 36 % ръст на издадените визи, а в Санкт- Петербург ръстът е 13 %.

Сериозно е увеличението на издадените визи при индивидуалните заявители – 64 %, което се дължи на пътуванията на руските граждани, закупили курортни и жилищни имоти в страната ни, членовете на техните семействата и на лицата, които са посетили България по тяхна покана и са отсядали в тези имоти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция избира нов парламент на 6 май

    6 май, Гергьовден, ще е съдбоносен ден за гърците. На тази дата са насрочени извънредните парламентарни избори, които ще определят следващите управ ...
    11.04.2012
    822
    0
  • Меркел не пуска Гърция вън от Еврозоната

    Германският канцлер Ангела Меркел заяви за Би Би Си, че би било „огромна политическа грешка“, ако Гърция бъде оставена да напусне Евроз ...
    26.03.2012
    1 651
    1
  • Турци, купувайте Гърция

    Ако някой се е съмнявал, че Гърция наистина е в криза, информацията на агенция Франс прес би трябвало да му отвори очите: елините разпродават държа ...
    23.03.2012
    5 419
    12