Last news in Fakti

23 Март, 2012 20:44 5 407 12

Турци, купувайте Гърция

  • криза-
  • гърция-
  • турция

Ако някой се е съмнявал, че Гърция наистина е в криза, информацията на агенция Франс прес би трябвало да му отвори очите: елините разпродават държавата си. И очакват спасение не от друг, а от своя изконен враг – турците, пише „Дойче Веле”.

Дълго време се разправяше само като виц как може да се разреши вечният спор между Гърция и Турция за Егейските острови: просто като голямата, богата, динамична Турция изкупи островите на малката, обедняла, свила се в кризата си съседна страна. Само че сега гръцките функционери се опитват да убедят турските инвеститори тъкмо в това, пише берлинският в. "Ди Велт".

Семейните бижута на елините

"Цените са ниски, а за продан се предлага една трета от Гърция", кандардисва потенциалните си клиенти Панос Протопсалтис, шеф на гръцката Административна служба за държавната собственост. Той посети Истанбул с цяла делегация, опитвайки се да пласира семейните бижута на елините.

Впрочем, цялата работа не е съвсем доброволна, тъй като гръцкото правителство действа под натиск от ЕС. Атина трябва да разпродаде държавна собственост на стойност 50 милиарда евро, за да стопи натрупалата се планина от дългове. Гърците се надяват до 2015 да спечелят по този начин 19 милиарда евро.

Държава за продан

Става дума за 71 000 обекти с обща площ от 3,4 милиарда квадратни метра: енергийни концерни, казина, пристанища, летища, пречиствателни станции, мини, магистрали, банки и много, много други обекти. Освен това става дума и за най-ценните места и обекти на 6-те хиляди гръцки острова.

По-добре на Изток, отколкото на Запад

Има конкретна причина за ентусиазма на гърците да търгуват с изконния си враг - турците. Те, разбира се, биха искали да избегнат разпродажбата в чужбина и да пласират държавното имущество на гръцки фирми. Само че последните нямат пари и не получават никакви кредити, във всеки случай не в Гърция и в ЕС.

Затова сега кампанията се е ориентирала към Истанбул, където Атина се надява да привлече турски инвеститори в съвместни партньорски проекти с гръцки фирми. Явно гърците смятат, че имат по-добри шансове на Изток, отколкото на Запад.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 3 Отговор
    Турчин в ГЪРЦИЯ никога няма да купи защото е ЕЛАДА и защото
    ще яде сопата.Турчин ще купи в БЪЛГАРИЯ ЗОЩОТО 500 ГОДИНИ е
    е... българския народ както си иска,И АКО НЕ БЯХА БРАТУШКИТЕ ЩЯХМЕ ОЩЕ ДА НИ Е.......!!
  • 2 БАН

    2 0 Отговор
    Ами те Гърците първо махнаха визите за турците,пък и да не забравяме, че имено Гърците докараха турците в Европа,като наемници през 12 век срещу ордите от изтока .
  • 3 DerFicker

    2 0 Отговор
    Разбира се, че ще купи, но чака да му се молят! Прав е БАН, че елините докараха османската зараза за Европа. После всички знаем какво стана. Така е, защото тези, държащи парите, точно това искат - нов мюсюлмански диктат над същите земи! Власт, интереси и пари, нищо лично! А с това само се започва...
  • 4 ЮРИ АЛДИНОВ

    1 1 Отговор
    Иракли
    Иракли ma te o6te ni e......t sa 4e sviknah me i ni haresva
  • 5 Петър Петров

    1 2 Отговор
    Отдавна е ясно, че Световните Банкери искат да размажат Гърция, защото са единствената цивилизована държава, която им се противопоставя. Следващата стъпка е разпродаването на островите, към които всички Еврейски банки имат голям интерес.
  • 6 Атанас Велики

    1 1 Отговор
    Не знам до каква степен описаната ситуация е вярна... Гърците със сигурност биха предпочели да продават на много по-богатата Русия! И самата Русия търси къде да си вложи парите!
  • 7 Gosho

    1 2 Отговор
    Гърците не са глупави хора и сега пак го доказаха,ще ти дадат толкова много пари о половината ще им ги опростят,така че в тази ситуация пак ще има някаква уловка или малко условие от тяхна страна.Това Гърция да си продава от територията,та те самите гърци няма да го позволят,затова ми се струва че тук ще се случи нещо много интересно,пак знае ли човек я някоя нова офшорна зона,мястото е иделано.Пак и от друга страна освен нашата държава,пак що не почнат и родните милионери да вземат да купуват масова земя в северна гърция пак току виж си направим излаз на Егейско море както беше след Балканската война,и ще си имаме България на 2 морета :)
  • 8 тония

    1 1 Отговор
    Гръцкият народ е много особен като цяло, не се предава когато кажат , че излизат на стачка --ИЗЛИЗАТ няма шега ,а и сега ще има избори и няма да е лесно за чужденци и особено за нелегалните работещи от сега има кампания че всеки трябва да си ходи , от там от където е дошъл , те продават имоти но само на приказки ,на дела нема
  • 9 Ильо войвода

    1 0 Отговор
    Гърците са ограничени полуараби, наши стари врагове! Избили много Българи и прогонили останалите. Също са ни откраднали големи територии, всичко това в исторически план беше вчера! Сега ще плащет за греховете си за което се радвам, защото уважавам дедите си.
  • 10 руснака

    1 0 Отговор
    който иска да стане олигарх - сега е момента! приватизацията от 90-те се повтаря, но този път в Гърция! който има пари - сега ще пазарува на килограм инфраструктурни обекти
  • 11 ейей

    0 1 Отговор
    Жалко, колко сте зле информирани , ще чакате много да се сринат съседите , и пак нема да стане , ще си останите с чакането
  • 12 очевидно

    0 0 Отговор
    ДОИДЕ НАНОВО ВРЕМЕТО НА ВЕЛИКАТА ТУРСКА ИМПЕРИЯ-СЕГА СИ КУПУВА ГЬРЦИЯ.НАРЕД Е ДА КУПЯТ БЬЛГАРИЯ-ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ГОТОВО.УЧЕТЕ ТУРСКИ ИЛИ ДА СЕ ИЗМИТАМЕ ОТ ТУК