Last news in Fakti

11 Април, 2012 19:39 821 0

Гърция избира нов парламент на 6 май

  • гърция-
  • избори
Гърция избира нов парламент на 6 май - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

6 май, Гергьовден, ще е съдбоносен ден за гърците. На тази дата са насрочени извънредните парламентарни избори, които ще определят следващите управници на страната, пише „Ройтерс”.

Правителството на Лукас Пападимос изпълни задачата, за която бе съставено – прие нужните реформи за спасение на страната от фалит. Кабинетът ще поиска от президента Папуляс да насрочи  предсрочния вот за 6 май.

Технократът Пападимос състави експертно правителство, подкрепено от партиите в парламента, след като предшественикът му Папандреу бе принуден да подаде оставка след натиск от улицата и разцепление на собствените му редици. По-късно Папандреу сдаде и лидерското място в партията си – ПАСОК.

Народът е загубил доверие в политическите сили, което не вещае стабилни резултати от урните, а това може да затрудни прилагането на антикризисните мерки, срещу които гърците толкова се бунтуват.

Загубата на доверието важи най-вече за подкрепилите Пападимос – социалистите от ПАСОК и десницата в лицето на „Нова демокрация”. От това се възползват по-малки партии с откровено популистки обещания.

Икономиите и стягането на коланите обаче са наложителни в замяна на международната финансова помощ, която Атина договори, за да са справи с най-тежката криза, налегнала я след Втората световна война насам.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА