Плодовете и зеленчуците от Турция може да са популярни с цена и външен вид, но имат най-високо съдържание на опасни пестициди, алармира „Грийнпийс“. Проучване на екоорганизацията, публикувано в Германия, стигна до извода, че в турския зарзават има най-много опасни химикали, вредящи на бременни, болни и възрасти хора.
Активистите изследвали земеделската продукция от 23 големи вносителки в Европа. Тествани са 76 различни вида плодове и зеленчуци, предлагани и на италианския, белгийския и холандския пазар. Резултатите са доста неприятни – в около 80% от най-употребяваните плодове и 50% от зеленчуците има опасни вещества.
Най-вредните продукти идват от Турция, пише зеленият портал "GreenProphet.com".
Най-опасни са турските чушки, в които са открити 24 различни химически вещества. Следват крушите с около 10 пестицида, както и гроздето, тиквичките и грейпфрутите. Въпреки че пробите са взети през 2009 и 2010 година, вероятността употребата на пестициди да е намаляла е доста ниска.
Турция е голям земеделски производител и само за миналата година е изнесла продукция за 2.3 милиарда щатски долара, според вестник „Ватан“.
Все още не е ясно как проучването на „Грийнпийс“ ще се отрази на пазара. За момента брошурата „Храна без пестициди“ е само на немски език.
Пестицидите могат да объркат хормоните, да навредят на имунната система, а в някои случай да предизвикат рак, предупреждава брошурата.
Ответна реакция
Съюзът на турските износители на плодове и зеленчуци реагира моментално с позицията, че докладът на „Грийнпийс“ цели на нанесе удар върху бранша. Председателят на браншовата организация Сали Буш заяви, че в страната има стриктни правила, които регламентират употребата на пестицидите.