27 Март, 2012 18:50 5 360 6

Турският зарзават е най-вреден

  • турция-
  • грийнпийс-
  • плодове-
  • зеленчуци

Изводът е на Грийнпийс, турските фермери твърдят, че е заговор срещу износа им

Плодовете и зеленчуците от Турция може да са популярни с цена и външен вид, но имат най-високо съдържание на опасни пестициди, алармира „Грийнпийс“.  Проучване на екоорганизацията, публикувано в Германия, стигна до извода, че в турския зарзават има най-много опасни химикали, вредящи на бременни, болни и възрасти хора.

Активистите изследвали земеделската продукция от 23 големи вносителки в Европа. Тествани са 76 различни вида плодове и зеленчуци, предлагани и на италианския, белгийския и холандския пазар. Резултатите са доста неприятни – в около 80% от най-употребяваните плодове и 50% от зеленчуците има опасни вещества.

Най-вредните продукти идват от Турция, пише зеленият портал "GreenProphet.com". 

Най-опасни са турските чушки, в които са открити 24 различни химически вещества. Следват крушите с около 10 пестицида, както и гроздето, тиквичките и грейпфрутите. Въпреки че пробите са взети през 2009 и 2010 година, вероятността употребата на пестициди да е намаляла е доста ниска.

Турция е голям земеделски производител и само за миналата година е изнесла продукция за 2.3 милиарда щатски долара, според вестник „Ватан“.

Все още не е ясно как проучването на „Грийнпийс“ ще се отрази на пазара. За момента брошурата „Храна без пестициди“ е само на немски език.

Пестицидите могат да объркат хормоните, да навредят на имунната система, а в някои случай да предизвикат рак, предупреждава брошурата. 

Ответна реакция

Съюзът на турските износители на плодове и зеленчуци реагира моментално с позицията, че докладът на „Грийнпийс“ цели на нанесе удар върху бранша. Председателят на браншовата организация Сали Буш заяви, че в страната има стриктни правила, които регламентират употребата на пестицидите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Knedlata

    2 0 Отговор
    Един вид и да е вегетарианец човек, все тая....., отрови, а Био продуктите са три пъти над цената от пазари и от магазини
  • 2 смк

    1 0 Отговор
    Здрасти ---тия откриха Америка.То това винаги сме го знали.Ама нали има игра на интереси,а наще производители лапат мухите.
  • 3 Нитратко

    1 0 Отговор
    Навсякъде буат пестициди яко!
    Само баба на село не!
  • 4 йордан иванов

    0 0 Отговор
    И родните производители си отглеждат отделно за тях и отделно за продаване. Лично съм виждал как слагат откъснати зелени домати в разтвор от тор и вода за да почервенеят за 24 часа!
  • 5 Гьобелс

    0 0 Отговор
    То се оказа че българския е най здравословен.Това е така вероятно защото има най многопестициди в него а те не са вредни.Аз съм виждал разни селяндури с по един пръст чело как слагат по една торба тор в един ред.А по тържищата няма никакъв контрол.
  • 6 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    0 0 Отговор
    НЕ САМО ЗАРЗАВАТЪТ Е ВРЕДЕН А И САМИТЕ турци ЗА БЪЛГАРИЯ.