Отидете към основна версия

19 877 73

Делян Добрев: 3 лв. за литър гориво

  • бензин-
  • горива-
  • лукойл-
  • делян добрев
Снимка: БГНЕС

Много ни притеснява цената на горивата, защото тя влияе негативно както на потреблението, така и на икономиката. Това заяви енергийният министър Делян Добрев ден след срещата си с шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Той дори не изключи вероятността цената на бензина да достигне 3 лева, ако на международния пазар барел петрол се продава за 200 долара. В момента горивата у нас се продават около 2,70 лв. за литър, а котировките на черното злато дори не са се доближили до 200 долара. 

В момента петролът сортът Брент се търгува по $123 за барел, а лекият американски петрол за $103. Съпоставката на цените може да се прогнозира, че психологическата граница от 3 лв. може да бъде премината дори и при скок от 20 долара, смятат експерти. Според тях цената на бензиностанциите ще бъде доста по-висока от 3 лв., ако котировките достигнат $200 за барел.

"Тенденцията не е добра", предупреди Добрев. "Не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но мислим как ще реагираме при евентуално шоково покачване или поскъпване на долара,", посочи Добрев.

По думите му от анализите на "Лукойл" става ясно, че горивата ще поевтинеят с 5 стотинки на литър, ако се премахне биосъставката, която формира цената им. Ако се махне изискването за 60-дневни запаси или се намалят дните, цената ще падне с още няколко стотинки. Това е невъзможно, защото тези запаси сме задължени да поддържаме съгласно изискване на Брюксел като буфер.

Всички анализи са в рамките на стотинки, с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза.

"Още не сме достигнали минималните нива в Европейския съюз, така че не знам това доколко е възможно и в какъв срок може да стане”, посочи Делян Добрев.

Валентин Златев не е предложил "нищо гениално" за намаляване на ценовия шок при горивата, стана ясно още от думите на министъра.

След срещата вчера Златев заяви, че "Лукойл България” е готова да работи без печалба, за да се овладее поскъпването на горивата. Той обаче направи уговорка, че мерките ще повлияят незначително на крайната цена.

По думите му в цената на литър гориво 44% са себестойност, още 44% са данък и акциз и така оставал малък процент, който ще се повлияе от обсъжданите мерки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини