Отидете към основна версия

5 Март, 2019 21:22, обновена 5 Март, 2019 21:22 6 822 60

Еврото пречи на руските туристи да идват в България

  • русия-
  • българия-
  • борисов-
  • медведев-
  • туризъм-
  • форум

С 25% по-малко братушки у нас през последните години

Снимки: М. Богданова ©

„Ако това беше форум за газа количеството на присъстващите щеше да е много по-различно”, бяха първите думи на премиера на Русия Дмитрий Медведев пред препърлената зала на хотел „Балкан” в София при откриването на българо-руския форум за туризъм. Между България и Русия е налице туризъм, който е на доста добро ниво, подчерта премиерът. Гостоприемството се корени в историята на културните традиции между двата народа. Ако ги нямаше, то вероятно и броят на руските туристи у нас нямаше да е толкова голям, допълни Медведев. Той припомни, че от тези 512 000 руски туристи, които са посетили България през 2018 г. близо 300 000 имат недвижими имоти у нас. „Те са привлечени от климата и инфраструктурата при една разумна цена. Създадени са всички условия за добър и пълноценен отдих, включително и за почивка с деца”, подчерта руският премиер.

Увеличава се броят на българите, които посещават Русия. За 5 години техният брой се е увеличил 1.5 пъти. За разглеждания период са извършени 56 милиона пътувания.

Медведев подчерта, че едно от главните неща, върху които трябва да работи Русия за развитието на туризма, е строителството на нови хотели. Буквално преди седмица той е подписал специално решение за това на всички хотели да бъдат дадени звезди, за да се гарантира необходимото качество на обслужване на туристите.

Несъмнено руската страна работи усилено и за улесняване режима за издаване на визи. „Готови сме да приложим най-съвременните визови решения”, подчерта руският премиер.

„Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%. Основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. Това от своя страна прави лева много стабилна валута през последните 5 години”, каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин. Това обаче прави пътуванията на руснаците до нашата страна с 15-20% по-скъпи в сравнение с тези до Сочи, Тунис или Турция. Той изрази мнение, че конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия, или да посещават Турция. „Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени”, каза Орешкин. „На мен току що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може да се помисли и в тази посока. И пазарът там е огромен”, заключи премиерът Медведев.

„Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентоспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Обсъжда се възможността 2020 и 2021 гг. да бъдат обявени за години на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации.

България разполага с отлични обекти, които може да предложи на руските граждани в областта на културно-историческия, религиозния туризъм. „Държавата е вложила стотици милиони в реконструкцията им”, каза по време на изказването си премиерът Бойко Борисов. Работим и по отношение облекчаване на визовия режим. Вече в 59 руски града има изнесени визови центрове с цел улесняване на руските туристи, решили да посетят България. На среда между него и колегата му Медведев е била обсъдена идеята за ферибот между Бургас и Новоросийск, която също ще е улеснение, както за туристите от Русия, така и за руските граждани, които са избрали да живеят в България.

Борисов призна, че на моменти конкуренцията в сектора на туризма е „коварна”. Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността министерството на туризма заедно със сдружението на общините да бъдат предприети мерки, с които България да удържи на конкуренцията на Турция, Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи и поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша. Налице е и потенциал за разширяване на двустранното сътрудничество и в сферата на детския туризъм.

„Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, цена, обслужване, качество на храна и сигурност”, каза още Борисов, като изтъкна усилията на държавата да води балансирана външна политика, което до голяма степен гарантира и сигурността в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини