Отидете към основна версия

3 319 13

Картината в морския туризъм за юни 2019 година

  • плаж-
  • чужденци

Или къде избягаха туристите?

Дискусията беше за морето, така че няма да гледаме данните за страната, а само за областите Бургас, Варна и Добрич. В тези три области (за юни 2019) са общо 60% от всички пренощували лица, 80% от реализираните нощувки и 80% от приходите за страната. По-долу ще деля на север (Варна и Добрич) и юг (Бургас). Гледаме юни 2019 спрямо юни 2018.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Петър Ганев.

Имайте предвид, че по принцип в приходите съотношението е около 8 към 1 в полза на чужденците. Вижда се и от графиката за реализираните нощувки.

На север:

Реализирани нощувки: спад във Варна и при българите (-1 478 / -1.3%) и особено при чужденците (-47 761 / -5.3%). В Добрич също е голям спадът при чужденците (-24 703 / -6.9%), но има голям ръст при българите (+11 765 / +16.9%). Последното не знам дали е реално или има и някакъв ефект на изсветляване. Повечето приходи от българи в Добрич обаче не компенсират спада на приходи от чужденци във Варна.

На юг:

Реализирани нощувки: в Бургас има спад при българите (-22 221 / -7.1%) и ръст при чужденците (+35 019 / +2.2%). Приходите от нощувки обаче нарастват и при българите и при чужденците. Причината за първото е, че средната цена при българите се е повишила и компенсира по-малкото нощувки.

Обща картина за юни:

Избягаха ли българите от Черноморието? В Бургас и Варна (като реализирани нощувки – нещо като човекодни на морето) българите са по-малко. Ефектът е предимно в Бургас. В Добрич (тук са Балчик, Каварна и Шабла) доста добри данни за българите, при това тоя ръст е трета поредна година. Въпреки това, твърдението „има по-малко български туристи на морето през юни” (като човекодни) е вярно.

Има обаче уловка. Спадът е основно заради Бургас, а там има голям ръст предходните години и особено през 2018 г. В по-общ план Бургас бие сериозно (през юни) Варна и Добрич при българите – при 166 хил. нощувки на българи в Бургас спрямо 152 хил. във Варна и Добрич през юни 2012 г., сега са 292 хил. на 190 хил. в полза на Бургас (юни 2019). Виж долните линии на графиката.

Къде са чужденците? Очаквах при чужденците спадът да е навсякъде, но не е така. На север (Варна и Добрич) спадът е от над 72 хил. реализирани нощувки от чужденци, докато в Бургас има ръст от 35 хил. нощувки. Ръстът на чужденците в Бургас покрива загубата на българи там, така че през юни в Бургас е имало повече туристи от миналата година.

Толкова. Следващо включване по темата в средата на октомври, когато ще имаме данни до края на август.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини