Отидете към основна версия

13 167 8

Масов фалит на авиокомпании

  • авиокомпании-
  • икономика-
  • фалит
Снимка: Shutterstock

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са налице, а други тепърва ще виждаме. Авиацията е отрасълът, който през последните 10 години набра значителна скорост. Разви се най-вече в Азия, където за кратко време се появиха много на брой нискотарифни авиокомпании. В последно време обаче се наблюдава обратния процес – фалит на все повече компании. Последният доклад на Meждyнapoднoтo бюpo зa aвиaция (Іntеrnаtіоnаl Вurеаu оf Аvіаtіоn) към края на септември 17 авиокомпании са подали заявления за защита от кредитори, а последните дни това са направили и фpeнcĸитe Аіglе Аzur и ХL Аіrwауѕ, гepмaнcĸaтa Flуbmі и Аdrіа oт Cлoвeния.

Причината да се наблюдава такъв пик на фалитите именно през септември е, че летният сезон вече е отминал и компаниите се сблъскват с дълговата натовареност, спад на приходите, дефицит на паричните средства, повишаване цената на керосина, поскъпването на долара.

Силните авиокомпании пък се възползват от фалита на по-слабите и малките и изкупуват техните машини и лотове на по-ниски цени.

За фалита на част от авиокомпаниите фактор е и спирането от полети на самолетите Воеіng 737 МАХ в резултат на двете катастрофи на този модел. Част от превозвачите бяха заложили именно на него.

Спадът в авиационния сектор започна още в началото на 2018 г. Той най-вероятно ще изпадне в още по-тежка криза през идната година, като се има предвид спадът на световната икономика, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.

Свързани новини